Hetes

A hetedik kerület nemhivatalos blogja. Itt mi információt gyűjtünk, utánajárunk, alternatívan felmutatunk és ezzel elérhetővé teszünk, nyüzsgünk, háttereket kiderítünk. Legyél az évben te is egyszer Hetes, és jelents! hetesblog@gmail.com

Friss topikok

  • Suszt Máté: Nagyon jó ötlet! :) Itt még az apukák sem unatkoznak. ;) www.youtube.com/watch?v=P2eePfatrxw (2015.06.15. 16:05) Végre nyit a HellóAnyu!
  • Suszt Máté: Milyen jó lett volna, ha ez előbb pattan ki a fejekből! :) Itt még az apukák sem unatkoznak. ;) Eg... (2015.06.10. 15:47) Megnyílt a HellóAnyu!
  • városjáró: szerintem vér ciki hogy a felújítás után egy ilyen piknik miatt továbbra is le kell gyeptégláztatn... (2014.09.03. 15:45) Örkény kert - képgaléria
  • darvaskristof: Én nagyon határozottan úgy emlékszem, hogy 2004-ben már volt Szódakert, a Dob utcában, védjegyként... (2014.07.16. 12:03) „Legyen Sétálóutca a Kazinczy”
  • Jean-Baptiste: Kedves József, mely terv kerül akkor megvalósításra végül? (2014.02.25. 16:43) Mi lesz veled, Madách tér?

Címkék

19. század (1) 7. kerület (35) aláírás (1) Almássy tér (1) Arruda (1) autómentes világnap (1) Bababarát (1) bajnok (1) bencze györgy (1) bicikli (1) bio (1) bírság (1) Bors gasztrobár (1) börtön (1) brandi jenő (1) Budapest (12) Budapestkatalogus (1) Budapest Bike Maffia (1) Budapest Katalógus (1) bulinegyed (2) családbarát (1) Csányi utca (2) csúszás (1) damjanich utca (1) Deák tér (1) Dob utca (3) dohány utca (1) Dreschler (1) ellen (1) élő könyvtár (1) Élő Könyvtár (2) Erzsébetváros (17) évforduló (1) falfestés (1) fantomház (1) felújítás (6) fesztivál (2) fotó (1) Frankel Leó út (1) gát (1) geopolitikai szabadegyetem (1) getto (1) grill (1) gyűjtés (1) hajléktalan (1) Hassay (1) házbontások (1) háztáji (1) HellóAnyu! (3) hetes blog (1) hétker (3) idő (1) iskola (1) Játszótér (1) kabát (1) karácsony (1) Károly körút (1) kazinczy (7) Kazinczy utca (12) képek (1) kertész utca (1) Kertész utcai fesztivál (1) Király utca (1) klauzália (4) klauzál tér (3) klauzál utca (3) közmeghallgatás (1) közösen (1) Lipták Orsi (2) Lonely planet (1) lopás (1) macskakövek (1) madách tér (1) Madách tér (4) Madarak és Fák napja (1) miért (1) migráns (1) Mika Tivadar (1) Mohai Balázs (1) neopani (1) Night Clubok (1) öko (1) öko-kávézó (1) ökokávézó (1) olimpia (1) opera (1) Örkény kert (1) Őszköszöntő Fesztivál (1) parkolás (1) Pomo-doro (1) Programok (1) pusztulás (1) Raimundo (1) rendelés (2) Rogán Antal (2) Római part (1) rongálás (1) Rumbach Sebestyén utca (1) sétálóutca (12) Sobrinho (1) szalonképes (1) szendvics (1) Szimpla (4) Színes város (1) Szóda kert (1) Szöllősi Mátyás (1) szöllősi mátyás (3) taxi (1) tél (1) téli kertem (1) törvényjavaslat (1) trend (1) troli (1) tűzfal (1) várakozás (1) Város (3) vásár (1) vers (1) veszély (1) világjáró (1) világörökség (1) villamos (1) wc (1) wesselényi (2) zebra (1) zöldségkosár (2) Zsidó Történeti Tár (1) zsinagóga (1) Címkefelhő

Madách tér - nehéz ügy

2013.03.06. 14:38 Jean-Baptiste

Mint ahogyan arról már jó néhány bejegyzésünk szólt korábban, javában zajlik a Madách tér átalakítása körüli hercehurca. Nézzük meg, hogyan is áll a dolog. Az Önkormányzat bő egy évvel ezelőtt kiírt egy pályázatot, nyolc felsőoktatási intézmény hallgatói számára, hogy tervezzenek olyan lehetséges arculatot a 7. kerület egyik patinás terének, mely átalakításra szorul, s hogy végre egy élhető és ne autók lakta, meglehetősen szürke övezet legyen - eddig rendben. A 36 beérkezett pályamunkából 6-ot ítélt a zsűri (többek közt Vattamány Zsolt (polgármester) és Ráday Mihály (művészettörténész)) alkalmasnak arra, hogy aztán a közönségszavazáson induljon, és ebből a 6 meglehetősen eltérő tematikát felvázoló és illusztráló tervből került ki győztesen a D jelű munka http://www.madachter.hu/madachter/Palyazatok.html. Ez gyakorlatilag hónapokig tartotta magát, mindenki arra várt, hogy kiírják a közbeszerzést a kivitelezést illetően, s hogy végre elkezdődhessenek a munkálatok. Azonban a tervezők, vagyis az egyetemisták, mivel még tanuló státuszban vannak, nem kaphattak valódi tervezési engedélyt, s nyilván ennek következményeképpen áll most úgy a helyzet, hogy felbukkant egy egészen új terv (legalábbis a külső szemlélők számára eddig biztosan ismeretlen munka), melyről azonban a kerület vezetése elmondta, ahogy azt cikkében Zsiray-Rummer Zoltán az epiteszforum.hu-n írja. „[...] a blogon szereplő terv szintén a pályázatra érkezett, de a legjobb hat közé nem került be, tehát nem a nyertesek munkájának továbbtervezéséről van szó. Kis utánajárással egyébként kiderítettük: a Studio Nomad – Tarcali Dávid, Pongor Soma és Pásztor Bence csapata – készítette a tervet.”

9aaf69445eccdceb0f5cea46c02a1368.jpg

Egyébként nagyjából 200 millió forintos beruházásról van szó, és az új terv lényege, mely a képen látható, hogy a tér felülete mobilis legyen, vagyis – ami pozitívum -, hogy ötvözni próbálja valamilyen módon azokat a megvalósíthatónak tűnő ötleteket, amelyekkel a tervezők a pályázataikban előálltak. Itt könnyen felfedezhető egy ellentmondás, mivel ahogyan azt egyéb fórumokon, az Egy nap a városban blogon is olvashattuk, az erzsébetvárosi vezetés ezen ok miatt támogatja ezt az új tervet. No, de ha szerepelt ez a terv is anno a pályázatban, akkor miért nem került be azok közé, amelyeket közönségszavazásra bocsátottak? Rejtély.

E mellett jó néhány kérdés felmerül a tér egyéb részeivel kapcsolatosan. Először is, eredetileg úgy volt, hogy mélygarázs épül a tér alá, hogy a parkolást meg lehessen oldani, erről semmilyen hír nincs, és pusztán kíváncsiságból vetjük fel, hogy hová is kerülnek ezek a gépjárművek? – már nem mintha aggódnánk igazán miattuk, de az biztos, hogy sokaknak ez problémát okoz majd, ami mindenképpen megoldásra vár. Ott az árkádsor kérdése, illetve a jól ismert boltív mögötti rész, egészen a Rumbach Sebestyén utcáig, merthogy a tér nem csak annyiból áll, amennyit itt a terven, illetve a korábbi tervezeteken láthatunk. Problematikus az, hogy az adófizetők, akiknek a pénzéből valósul meg mindez, (már ha meglesz egyáltalán) legtöbbször csak félkész tervekkel, vázlatokkal szembesülnek. Miért nem készül egy komoly látványterv a leendő Madách térről? S miért van az, hogy innen-onnan, félszavakból, el-elejtett önkormányzati suttogásból, vagy efféle oknyomozó írásokból, mint az idézett, lehet csak értesülni a folyamat alakulásáról? És még lehetne sorolni. Várjuk az újabb fejleményeket, de leginkább azt, hogy elkészüljön a Madách tér, és hogy szép, zöld, és használható legyen.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hetesblog.blog.hu/api/trackback/id/tr645119859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.03.15. 13:45:59

Biztos hogy ezt a tervet akarják megcsináltatni?
Az ÉF két héttel ezelőtti cikke szerint nem. Hanem a győztest (ami szerintem nem jobb ennél - és ez sem az!).
epiteszforum.hu/kozbeszerzest-irnak-ki-a-madach-ter-tervezesere