Hetes

A hetedik kerület nemhivatalos blogja. Itt mi információt gyűjtünk, utánajárunk, alternatívan felmutatunk és ezzel elérhetővé teszünk, nyüzsgünk, háttereket kiderítünk. Legyél az évben te is egyszer Hetes, és jelents! hetesblog@gmail.com

Friss topikok

  • Suszt Máté: Nagyon jó ötlet! :) Itt még az apukák sem unatkoznak. ;) www.youtube.com/watch?v=P2eePfatrxw (2015.06.15. 16:05) Végre nyit a HellóAnyu!
  • Suszt Máté: Milyen jó lett volna, ha ez előbb pattan ki a fejekből! :) Itt még az apukák sem unatkoznak. ;) Eg... (2015.06.10. 15:47) Megnyílt a HellóAnyu!
  • városjáró: szerintem vér ciki hogy a felújítás után egy ilyen piknik miatt továbbra is le kell gyeptégláztatn... (2014.09.03. 15:45) Örkény kert - képgaléria
  • darvaskristof: Én nagyon határozottan úgy emlékszem, hogy 2004-ben már volt Szódakert, a Dob utcában, védjegyként... (2014.07.16. 12:03) „Legyen Sétálóutca a Kazinczy”
  • Jean-Baptiste: Kedves József, mely terv kerül akkor megvalósításra végül? (2014.02.25. 16:43) Mi lesz veled, Madách tér?

Címkék

19. század (1) 7. kerület (35) aláírás (1) Almássy tér (1) Arruda (1) autómentes világnap (1) Bababarát (1) bajnok (1) bencze györgy (1) bicikli (1) bio (1) bírság (1) Bors gasztrobár (1) börtön (1) brandi jenő (1) Budapest (12) Budapestkatalogus (1) Budapest Bike Maffia (1) Budapest Katalógus (1) bulinegyed (2) családbarát (1) Csányi utca (2) csúszás (1) damjanich utca (1) Deák tér (1) Dob utca (3) dohány utca (1) Dreschler (1) ellen (1) Élő Könyvtár (2) élő könyvtár (1) Erzsébetváros (17) évforduló (1) falfestés (1) fantomház (1) felújítás (6) fesztivál (2) fotó (1) Frankel Leó út (1) gát (1) geopolitikai szabadegyetem (1) getto (1) grill (1) gyűjtés (1) hajléktalan (1) Hassay (1) házbontások (1) háztáji (1) HellóAnyu! (3) hetes blog (1) hétker (3) idő (1) iskola (1) Játszótér (1) kabát (1) karácsony (1) Károly körút (1) kazinczy (7) Kazinczy utca (12) képek (1) kertész utca (1) Kertész utcai fesztivál (1) Király utca (1) klauzália (4) klauzál tér (3) klauzál utca (3) közmeghallgatás (1) közösen (1) Lipták Orsi (2) Lonely planet (1) lopás (1) macskakövek (1) madách tér (1) Madách tér (4) Madarak és Fák napja (1) miért (1) migráns (1) Mika Tivadar (1) Mohai Balázs (1) neopani (1) Night Clubok (1) öko (1) öko-kávézó (1) ökokávézó (1) olimpia (1) opera (1) Örkény kert (1) Őszköszöntő Fesztivál (1) parkolás (1) Pomo-doro (1) Programok (1) pusztulás (1) Raimundo (1) rendelés (2) Rogán Antal (2) Római part (1) rongálás (1) Rumbach Sebestyén utca (1) sétálóutca (12) Sobrinho (1) szalonképes (1) szendvics (1) Szimpla (4) Színes város (1) Szóda kert (1) szöllősi mátyás (3) Szöllősi Mátyás (1) taxi (1) tél (1) téli kertem (1) törvényjavaslat (1) trend (1) troli (1) tűzfal (1) várakozás (1) Város (3) vásár (1) vers (1) veszély (1) világjáró (1) világörökség (1) villamos (1) wc (1) wesselényi (2) zebra (1) zöldségkosár (2) Zsidó Történeti Tár (1) zsinagóga (1) Címkefelhő

Nem a népszavazásról kellene beszélnánk Erzsébetvárosban...

2018.01.08. 12:11 Jean-Baptiste

Hanem együtt dolgoznunk tovább a problémák megoldásán.
21167376_1739634889415161_1453040126979073171_o.jpg
A bulinegyed minden budapesti lakos számára közös érték, ami a helyi lakosok számára sokszor átok. Az, hogy most a népszavazásról beszélünk, nemcsak felesleges feszültségeket okoz VII. kerületi lakosok és vállalkozások között, de beláthatatlan kockázatokat jelenthet Budapest turisztikai és közösségi jövőjének. A jelen helyzet kezelhető, csak közösen kell tenni érte helyi és budapesti lakosoknak, az önkormányzatoknak, hatóságoknak, vállalkozásoknak és a turisztikai szerveknek egyaránt.
Több hasonló cipőben járó világváros (London, Amszterdam vagy Sydney) példája bizonyítja, hogy a tömegturizmus okozta problémákat nem lehet tiltással kezelni. Városfejlesztési kihívásként tudatos tervezéssel és modern megoldásokkal lehet előrébb jutni, aktív zajmonitoring rendszerekkel, minőségbiztosítással és szigorúbb ellenőrzéssel, probléma-bejelentő felületekkel és párbeszéddel - ezen dolgozik egyesületünk is.
Mit jelentene az éjféli záróra?
1. A fenti nagyvárosokhoz hasonlóan egy esetleges csendrendelet a kerületben sok mindent eredményezhet, csak csendet nem: tömegek kerülnének egyszerre éjfélkor az utcára, lakásokban és köztereken folytatva a hangoskodást és szórakozást, ellenőrizetlen és kontrollálhatatlan keretek között. Ezzel párhuzamosan romolhat a közbiztonság és nőhet az erőszakos bűncselekmények száma is.
2. Ma Budapestnek a hátizsákos turizmus az egyetlen igazán jól működő turisztikai szegmense, amit az éjféli zárás kivégez. Nincs átmenet, nem csökkenő forgalomról kell beszélni a kerületi vendéglátásban és turizmusban, hanem gazdasági dominóeffektusról. Az éjféli zárás miatt a helyek végleg be fognak zárni, ezáltal nemcsak a turisztikai térképről kerülünk le hamarosan, de fiatal szakemberek tömege is külföldre fog távozni.
3. A belső budapesti kerületek az idegenforgalmi adóbevételeiktől is hamar búcsúzhatnak. A megszűnő helyek, beszállítók, szolgáltatók és ezek munkavállalói által fizetett adók elmaradása jelentős kiesést jelentenek a kerület, a főváros és az egész ország bevételeiben.
4. A kerületi lakások értéke rövid távon akár harmadával is csökkenhet. A drasztikus jogszabályi beavatkozás szülte bizonytalanság miatt a befektetések leállnak és fejlesztések megtorpanásával a városkép javulása is visszafordulhat.
Belső-Erzsébetváros lakosai helyesen várják el, hogy életkörülményeik legyenek jobbak, ha a kerület ennyire népszerű. Kérésük pusztán annyi, hogy az utcák reggelente tiszták legyenek, a zene ne zavarjon senkit, a szemetet ne a szél hordja szét és a hangoskodókat pillanatok alatt figyelmeztesse valaki a közösségi együttélés szabályaira.
Az éjszakai és a nappali gazdaság szimbiózisban van, ha az egyiket levágjuk, elvérezhet a másik is. Nincs jó csendrendelet, de nincs szükség ennyi helyre, kocsmára sem. Jó minőségű éjszakai szolgáltató szektorra van szükség, ami egyensúlyra törekszik lakókörnyezetével. Olyan szórakozási kultúrát és éjszakai életet kell teremteni a vállalkozásoknak a lakossággal és az önkormányzatokkal együttműködve, amire minden budapesti - de leginkább belső-erzsébetvárosi - polgár büszke lehet.
forrás: Night Mayor BUD

Szólj hozzá!

Címkék: 7. kerület közösen klauzál utca Budapest Erzsébetváros bulinegyed

A Kazinczy Élő Könyvtár ismét a Szimpla Kertben! / Kazinczy Living Library in Szimpla Garden again

2018.01.07. 16:58 Jean-Baptiste

 

 

Gyere el január 13-án 13:00-kor a Szimpla Kertbe, a Kazinczy Élő Könyvtár és a MyBudapest Photo Project közös programjára, ahol a lakhatási válság áldozataival ismerkedhetsz meg. Beszélgethetsz hajléktalanságot megtapasztalt, szegénységben élő, otthontalan, kunyhó- lakó, kilakoltatást elszenvedett és közmunkás béren tengődő emberekkel. Az eseményen megtekinthetők a MyBudapest Photo Project "Az utca más képen. Az utcán másképpen" című kiállítás képei, amelyek alkotói utcán élő emberek, akik a program alatt személyes beszélgetések során mondják majd el élettörténetüket az érdeklődők számára.

 
Az Élő Könyvtár egy tökéletes alkalom arra, hogy elősegítsük és erősítsük az egymás iránti megértésünket. Amíg egy hagyományos könyvtárban könyveket kölcsönözhetünk ki olvasásra, az Élő Könyvtárban embereket lehet kikölcsönözni egy őszinte beszélgetés erejéig. Az Élő Könyvtár Könyvei olyan csoportok képviselői, amelyek etnikai, vallási hovatartozásuk, szexuális orientációjuk, egészségügyi állapotuk vagy szociális helyzetük miatt előítéletekkel és diszkriminációval nap mint nap szembesülnek társadalmunkban. Az élő Könyv személyes beszélgetések alatt megosztja élettörténetét és a kirekesztéssel kapcsolatos tapasztalatait az eseményre látogató vendégekkel (az Olvasókkal), akik kérdezhetnek és reflektálhatnak az elhangzottakra.
 
MyBudapest Photo Project
Budapest sokunk otthona. Megvannak a törzshelyeink: a kedvenc padunk a Margitszigeten, az utca, amin mindennap végigtekerünk, vagy a sarok, ahol a péntek esti sörözés előtt összefutunk. De vajon hogyan látják a várost azok, akik számára ezek a helyek szó szerint az otthont jelentik?
A Budapest Bike Maffia csapata a londoni Café Art együttműködésével idén második alkalommal hirdette meg fotópályázatát hajléktalan emberek számára. A tavalyi évhez hasonlóan az önkénteseink a Fujifilm Magyarország támogatásával egyszer használatos fényképezőgépeket osztottak ki a résztvevőknek, hogy fotóikon keresztül mutathassák meg a várost, ahogy ők látják. A kiállításon látható alkotásokat szakmai zsűri választotta ki, a közönség kedvenc képeiből és az alkotók történeteiből pedig 12+1 került be a MyBudapest 2018 naptárba. Az eladásokból származó teljes nyereséget a hajléktalan művészek kapják. A kezdeményezés célja, hogy lehetőséget adjunk a hajlék nélkül élőknek arra, hogy megmutathassák tehetségüket és mindennapjaikat, és ezáltal felhívjuk a figyelmet a hajléktalanság problémájára, halványítsuk a sztereotípiákat és megpróbáljuk szűkíteni a társadalmi rétegek közötti szakadékot.
______________ENGLISH_________________
The Kazinczy Living Library opens up again for Readers! 
Join us on January 13th at 1 PM in Szimpla for the joint program of the Kazinczy Living Library and MyBudapest Photo Project, where you can meet the victims of the housing crisis. You will have the opportunity to talk to people who have experienced homelessness, live in poverty, without a home, suffered eviction who try to make ends meet on workfare. At the event, you can also see the pictures of the My Budapest Photo Project exhibition "The street from another angle". The pictures were taken by people living in the street, who will tell their life stories in person as books of the living library. 
What is a Living Library?
The Living Library is a method created to promote respect, dialogue and to challenge stereotypes and discrimination between different social groups. The Living Library is set up as a space for interaction and debate. While in a conventional library visitors can borrow books for reading, in a living library visitors can borrow people for an honest conversation. The Books in a living library are people who are marginalized due to their ethnicity, religion, profession, sexuality, social status, health, background, etc. During this informal dialogue, the Books are sharing their personal experience regarding any kind of discrimination or inequality they have to face in their life and the Reader can interact, ask questions and reflect on his/her own prejudices. 
The Kazinczy Living Library was created inside the walls of Szimpla Kert in Kazinczy street. The organization team had the wish to create an event both aimed at local people and international community in Budapest. 
MyBudapest Photo Project - The street from another angle.
Budapest is home to many of us. We all have our favorite places: That special bench on Margaret Island; a street we cycle along to work each morning; or the corner where we meet up before grabbing a beer on Friday evenings. But what is Budapest like for those who literally call these spots home?
This is the second time Budapest Bike Maffia, in cooperation with the Café Art team in London, has launched a photography contest for homeless people. Similarly to last year, volunteers handed out single-use cameras, provided by Fujifilm Magyarország, to the participants so they can capture the city the way they see it. The pictures for the exhibition have been selected by a professional panel of judges, and 12+1 of the public’s favorite photos on display, along with the stories behind them, are printed in the MyBudapest 2018 calendar. Proceeds go directly to the photographers featured. 
The project aims to draw attention to the problem of homelessness, challenge stereotypes and narrow the gap between different segments of society by giving homeless people a chance to show off their talent and provide an insight into their everyday life.

 

forrás: Szimpla.hu

fotók: Szöllősi Mátyás

Szólj hozzá!

Kazinczy Élő Könyvtár a Szimplában

2018.01.04. 17:53 Jean-Baptiste


26230569_1773769285980458_5144246726766140232_n.jpg

Gyere el január 13-án 13:00-kor a Szimpla Kertbe, a Kazinczy Élő Könyvtár és a MyBudapest Photo Project közös programjára, ahol a lakhatási válság áldozataival ismerkedhetsz meg. Beszélgethetsz hajléktalanságot megtapasztalt, szegénységben élő, otthontalan, kunyhó- lakó, kilakoltatást elszenvedett és közmunkás béren tengődő emberekkel. Az eseményen megtekinthetők a MyBudapest Photo Project "Az utca más képen. Az utcán másképpen" című kiállítás képei, amelyek alkotói utcán élő emberek, akik a program alatt személyes beszélgetések során mondják majd el élettörténetüket az érdeklődők számára.

Mi az Élő Könyvtár?

Az Élő Könyvtár egy tökéletes alkalom arra, hogy elősegítsük és erősítsük az egymás iránti megértésünket. Amíg egy hagyományos könyvtárban könyveket kölcsönözhetünk ki olvasásra, az Élő Könyvtárban embereket lehet kikölcsönözni egy őszinte beszélgetés erejéig. Az Élő Könyvtár Könyvei olyan csoportok képviselői, amelyek etnikai, vallási hovatartozásuk, szexuális orientációjuk, egészségügyi állapotuk vagy szociális helyzetük miatt előítéletekkel és diszkriminációval nap mint nap szembesülnek társadalmunkban. Az élő Könyv személyes beszélgetések alatt megosztja élettörténetét és a kirekesztéssel kapcsolatos tapasztalatait az eseményre látogató vendégekkel (az Olvasókkal), akik kérdezhetnek és reflektálhatnak az elhangzottakra.

MyBudapest Photo Project

Budapest sokunk otthona. Megvannak a törzshelyeink: a kedvenc padunk a Margitszigeten, az utca, amin mindennap végigtekerünk, vagy a sarok, ahol a péntek esti sörözés előtt összefutunk. De vajon hogyan látják a várost azok, akik számára ezek a helyek szó szerint az otthont jelentik?

A Budapest Bike Maffia csapata a londoni Café Art együttműködésével idén második alkalommal hirdette meg fotópályázatát hajléktalan emberek számára. A tavalyi évhez hasonlóan az önkénteseink a Fujifilm Magyarország támogatásával egyszer használatos fényképezőgépeket osztottak ki a résztvevőknek, hogy fotóikon keresztül mutathassák meg a várost, ahogy ők látják. A kiállításon látható alkotásokat szakmai zsűri választotta ki, a közönség kedvenc képeiből és az alkotók történeteiből pedig 12+1 került be a MyBudapest 2018 naptárba. Az eladásokból származó teljes nyereséget a hajléktalan művészek kapják. A kezdeményezés célja, hogy lehetőséget adjunk a hajlék nélkül élőknek arra, hogy megmutathassák tehetségüket és mindennapjaikat, és ezáltal felhívjuk a figyelmet a hajléktalanság problémájára, halványítsuk a sztereotípiákat és megpróbáljuk szűkíteni a társadalmi rétegek közötti szakadékot.

______________ENGLISH_________________

The Kazinczy Living Library opens up again for Readers!

Join us on January 13th at 1 PM in Szimpla for the joint program of the Kazinczy Living Library and MyBudapest Photo Project, where you can meet the victims of the housing crisis. You will have the opportunity to talk to people who have experienced homelessness, live in poverty, without a home, suffered eviction who try to make ends meet on workfare. At the event, you can also see the pictures of the My Budapest Photo Project exhibition "The street from another angle". The pictures were taken by people living in the street, who will tell their life stories in person as books of the living library.

What is a Living Library?

The Living Library is a method created to promote respect, dialogue and to challenge stereotypes and discrimination between different social groups. The Living Library is set up as a space for interaction and debate. While in a conventional library visitors can borrow books for reading, in a living library visitors can borrow people for an honest conversation. The Books in a living library are people who are marginalized due to their ethnicity, religion, profession, sexuality, social status, health, background, etc. During this informal dialogue, the Books are sharing their personal experience regarding any kind of discrimination or inequality they have to face in their life and the Reader can interact, ask questions and reflect on his/her own prejudices.

The Kazinczy Living Library was created inside the walls of Szimpla Kert in Kazinczy street. The organization team had the wish to create an event both aimed at local people and international community in Budapest.

MyBudapest Photo Project - The street from another angle.

Budapest is home to many of us. We all have our favorite places: That special bench on Margaret Island; a street we cycle along to work each morning; or the corner where we meet up before grabbing a beer on Friday evenings. But what is Budapest like for those who literally call these spots home?

This is the second time Budapest Bike Maffia, in cooperation with the Café Art team in London, has launched a photography contest for homeless people. Similarly to last year, volunteers handed out single-use cameras, provided by Fujifilm Magyarország, to the participants so they can capture the city the way they see it. The pictures for the exhibition have been selected by a professional panel of judges, and 12+1 of the public’s favorite photos on display, along with the stories behind them, are printed in the MyBudapest 2018 calendar. Proceeds go directly to the photographers featured.

The project aims to draw attention to the problem of homelessness, challenge stereotypes and narrow the gap between different segments of society by giving homeless people a chance to show off their talent and provide an insight into their everyday life.

Szólj hozzá!

Címkék: kazinczy 7. kerület Szimpla Élő Könyvtár

A belvárosi bulinegyed mint kísérleti labor

2017.12.21. 15:26 Jean-Baptiste

Egy átfogó, elemző cikk a belváros, azon belül is a Bulinegyedként említett Erzsébetvárosi részről, élhetőségről, árakról, lakásértékekről, felfogás(ok)ról. Érdemes elolvasni, mert tanulságos, több szempontból is:

1.jpg

„De hát a pénz az csak pénz, viszont a lakás, ahol harminc éve élek...”A tudomány és a technológia jelenlegi állása szerint a pénz nem csak pénz. A pénz szabadidő, a pénz utazás, a pénz szórakozás, a pénz kevesebb stressz, a pénz egészség,a pénz hosszabb élet és esetleg az unokát is többet látom, a pénz boldogság.És akkor azzal még nem is foglalkoztam, hogy nem is kell megválni attól a lakástól. Elég ezekben a szerencsés években kiadni és átmenetileg pár kerülettel kijjebb költözni, a boldogító albérletidíj-különbséget pedig zsebre tenni."

A teljes cikk ITT olvasható

 

 

Szólj hozzá!

A zene éjszakája - 2017

2017.11.16. 21:30 Jean-Baptiste

A rendezvény keretében november 17-én 8 belvárosi helyszínen – klubokban, kávéházakban, kocsmákban és pubokban – élvezhetik a látogatók a változatos klasszikus zenei minikoncerteket.

1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda.

A Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Fesztiválzenekar és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ először hirdeti meg A Zene Éjszakája – csak klasszikusan elnevezésű eseményt Budapest napja alkalmából. Este 19 órától klasszikus zenével telnek meg olyan helyszínek mint az Ellátóház, a Jelen Bisztro, a Kazimír, a Kék Ló Budapest, a Magvető Café, a Mazel Tov, a Szimpla Kert vagy a Tesla Budapest Klub.

A rendhagyó programsorozat célja, hogy kötetlen formában és helyszínen minél többen kerüljenek közelebb a klasszikus zenéhez és Budapesthez. A Zene Éjszakája másik célja, hogy a hivatásos zenészek mellett amatőr formációk is bemutatkozási lehetőséget kapjanak, a szervezők ezért pályázatot hirdettek amatőr komolyzenei kamaraegyüttesek és kamarakórusok számára.

zene_e_jszaka_ja_1920x640_banner-696x232.jpg

A pályázatra beérkezett produkciók alapján a profi együttesek mellett négy formáció kapott lehetőséget. A Tutti Cantabile, a Magic of Strings Quintett, a PPKE ITK Kamarakórus és a Flautett Fuvolakvartett a belváros legvagányabb helyszínein mutatkozhatnak be. A minikoncerteken ízelítő hallható Mozart, Dvořák, Rossini, Csajkovszkij, Bizet, Debussy, Bartók, Strauss, Gershwin, Piazzolla, Joplin és mások műveiből.

A részletes program ITT.

forrás: Papageno

 

 

 

Szólj hozzá!

Népszavazás lesz a Bulinegyedről

2017.10.04. 07:32 Jean-Baptiste

Hosszú hónapok óta húzódik a vita arról, hogyan szigorítsa a VII. kerület Belső-Erzsébetváros csendrendeletét. Még 2013-ban döntött úgy az önkormányzat, hogy a Király utca, a Károly körút, a Rákóczi út és az Erzsébet körút páratlan oldala által határolt területen reggel hatig lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek. A lakók egy része viszont évek óta tiltakozik a rendelet ellen, a nyáron pedig összefogtak, hogy beszüntessék a már sokat emlegetett második számú mellékletet.
Tegye össze a két kezét, aki eddig jól járt a bulinegyedben
Vége a jó világnak, mégsem elégedett minden lakó. Elmagyarázzuk mit tehet az önkormányzat Belső-Erzsébetvárosért, és mit nem, és hogyan néz majd ki a kerület jövő nyáron.

328497_282648245079171_100000019932294_1235161_1842468126_o.jpg

A kerület hosszú tanácskozás és egyeztetés után október 3-ra hívta össze az ülést, ahol többek között azt is megszavazták, hogy ezentúl nem adják ki az önkormányzati tulajdonban lévő helyiségeket kocsmának, illetve a már bérbe adott üzletek funkcióváltását sem támogatják.

Ez gyakorlatilag megakadályozza, hogy a bulinegyed tovább terjeszkedjen, egyfajta kocsmastopot vezettek be.

A rendkívüli ülésen a tiltakozó és csendrendeletet követelő lakók egy része is megjelent. Többen megszólták, hogy nem fértek be a terembe, illetve rácsodálkoztak, hogy már tele volt a helyiség.

Végül Stummer János, jobbikos képviselő indítványát fogadta el a testület, miszerint az önkormányzat írjon ki népszavazást a témában. Erzsébetváros lakói döntsenek a jövőben, mit szeretnének tenni a bulinegyeddel, záratnának vagy nem.

A képviselők többsége arra buzdította az önkormányzatot, hogy ne arra a lehetőségre voksoljanak, ami bezáratná éjfélkor a kocsmákat, azonban a D-Day-nek (az előterjesztés legszigorúbb, “D” opciója, éjféli zárat biztosít) nevezett petíciót is jó pár képviselő, például az LMP-s Moldován László is támogatta. Aki pedig ellenkezett, azt kitapsolták a megjelent lakók.

A lényeg, hogy nincs vége a bulinegyedes tárgyalásoknak, a testület nem fogadta el a korábbi zárórát, viszont népszavazás jöhet a kérdésről.

Ezenkívül az alábbi javaslatokat szavazták meg:

- Több embert vesznek fel a Polgármesteri Hivatalba és az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóságba.
- Erzsébetváros sokkal többet költ a takarítógépekre és az ehhez szükséges járművekre. Ez azt jelenti, hogy 2017-ben majdnem 130 millió forintot költenek a tisztaságra, 2018-ban pedig további 35 milliót.
- 14 millió forintért felújítják a Klauzál téri nyilvános vécét, 10 millióért pedig újat építenek a Király és Kazinczy utca sarkán álló játszótéren.
- A bulinegyed területén az önkormányzat plusz takarításra rak félre, 2017-ben 25 millió forintot, 2018-ban 50 milliót. Ezen kívül nagyobb kukák lesznek a bulinegyedben összesen 75 és fél millióért.
- Több rendőr és közterület-felügyelő lesz Belső-Erzsébetvárosban.

forrás: 24. hu / fotó: Szöllősi Mátyás

Szólj hozzá!

Sétáló Karnevál a Kazinczyban

2017.09.20. 12:56 Jean-Baptiste

Szeptember 16-án és 17-én, tehát egy egész hétvégére sétálóutcává vált a Kazinczy, most először éjszaka sem közlekedhettek az autók az utcában, ami igen jól mutatta, hogy a Kultúra utcája ebben a formában működik a legjobban. Számtalan program várt mindenkit, a helytörténeti sétától elkezdve a a zománcfestésen át, a különféle zenés és gyermekprogramokig. Íme egy galéria, és egy videó összefoglalásként:

 

 

0e0a5598.JPG

0e0a5384.JPG

0e0a5214.JPG

0e0a5391.JPG

0e0a5417.JPG

0e0a5458.JPG

0e0a5486.JPG

0e0a5633.JPG

0e0a5867.JPG

0e0a5920.JPG

0e0a5978.JPG

0e0a5990.JPG

0e0a6061.JPG

0e0a6072.JPG

Videó: Todoroff Lázár

fotók: Szöllősi Mátyás

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál sétálóutca hétker szalonképes Kazinczy utca bulinegyed

Sétáló Kazinczy utca - A Szalonképes Bulinegyed Fesztiválja

2017.09.05. 12:45 Jean-Baptiste

Szeptember 16-án ismét egy különleges utcafesztivál vár mindenkit, aki a Kazinczy utcába ellátogat. Hagyományainkhoz híven szeretnénk megmutatni, hogy milyen hasznos és jó, ha sétálóutcaként funkcionál a Kultúra utcája, méghozzá állandó jelleggel, s ha végre nem napi több száz autó, hanem biciklisek, sétálni vágyók, és a családosok lepik el Erzsébetváros egyik legfrekventáltabb részét.

10155066_1124227357594764_3368864543976407130_n.jpg


Lesz utcazene bőséggel, változatos és az előző rendezvényekhez képest változatlan gyermek-, és felnőtt programok, megújulás, illetve nem utolsó sorban végtelen jókedv!

A programokat folyamatosan frissítjük!

Kőleves:
12.00 - 18.00 - Menedék Charity Shop az utcán
14.00 - 18.00 - Zsonglőrködés és zsonglőrlabdakészítés gyerekeknek

13147482_1381145191902978_7193981232300705920_o.jpg


Mika Tivadar Mulató:
18:00 - 19:00 Prime Mover A.S.T. koncert
19:00 - 20:00 Dynamite Dudes koncert
22.00 - Bent a Mika táncterén: Passed DJ Set hajnalig

Fat Mama/Tesla előtt:
14:00-14:45 Papito - argentín artista-bohóc előadása

13122981_1381145095236321_5411127260979566813_o.jpg


Szimpla Kertben:
9:00-12:00 Hétvégi reggeli
13:00-19:00 Szimpla Bringa Cirkusz: bringás és ökodesign vásár

Szimpla Kert előtt:
10:00-tól Tollas
10:00-18:00 MARS Főzés
10:00-11:00 dj Chilfűrész
11:00-13:00 Panda Elektroacoustic
12:00-18:00 Mutáns bringák
13:00-15:00 Mezerg (Fr)
15:00-17:00 DzsinnKaladZsi
17:30-18:00 Szimpla Hastánc Virieté
18:00-20:00 Szimpla Táncház

0e0a1818.JPG

fotók: Szöllősi Mátyás

Szólj hozzá!

Tüntetés a Bulinegyedért -

2017.08.30. 13:06 Jean-Baptiste

A helyi vendéglátósok mellett civilek és az Erzsébetváros lakói augusztus 29-én a Madách térről indulva, mintegy ezren, a kerületi Önkormányzat elé vonultak, kifejezve ezzel tiltakozásukat azzal kapcsolatban, hogy a néhány évvel ezelőtt felmerült csendrendelet újra terítékre került, miszerint este 10 után a kerületi vendéglátóhelyeknek be kellene zárniuk. A vendéglátóipari egységek vezetői, illetve az Élő Erzsébetvárosért Egyesület számos alkalommal igyekezett a zajprobléma csökkentéséről, forgalomszabályozásról, nem ideiglenes, hanem állandó autómentesítésről komolyan egyeztetni a helyi vezetőkkel az elmúlt időszakban, de ez lényegileg nem történt meg. A helyieknek csupán elenyésző része gondolja úgy, hogy az, ami a kerületben történik, káros volna, és a meglévő problémák kezelhetetlenek, és a tüntetésen elhangzottak alapján - a főváros és a kerület számára sem nem kis bevételt, és az itt lakók számára (megközelítőleg 10 ezer főnek) munkát biztosító - vendéglátóhelyeknek kész terve van a problémakezelésre. A vendéglátósok azt szeretnék, hogy „az önkormányzat közreműködésével kezdődjenek három oldalú egyeztetések a lakók, civilek és a vállalkozások között és amennyiben ezek a beszélgetések nem sikeresek és a hangos lakói kisebbség a végletekig ragaszkodik a nyitva tartás korlátozásához, akkor egy kerületi népszavazás keretében kérjük majd ki Erzsébetváros lakosainak igazi véleményét”.

A tüntetés békésen, jó kedvvel zajlott, melynek végén a tüntetés vezetői egy javaslatokat tartalmazó összeállítást szeretettek volna átadni Vattamány Zsolt polgármesternek, végül azt az önkormányzat egyik alkalmazottja vette át.

fotók: Szöllősi Mátyás

0e0a1691.JPG

0e0a1567.JPG

0e0a1524.JPG

0e0a1712.JPG

0e0a1737.JPG

0e0a1757.JPG

0e0a1818.JPG

0e0a1876.JPG

0e0a1903.JPG

Szólj hozzá!

2017.08.14. 08:38 Jean-Baptiste

Körbenéztünk kicsit teraszfronton, hogy mi a helyzet a kerületben, mert úgy gondoljuk, hogy a terasz lehet akár a vendéglátóhely éke is, de - mint kiderült - ez sajnos nem minden esetben van így Erzsébetvárosban. Szerintetek melyik a három közül a kakukktojás?

0e0a2642.JPG

0e0a2649.JPG

0e0a2645.JPG

 

Szólj hozzá!

Idén is lesz Madarak és Fák napja a Kazinczyban -

2017.04.06. 08:46 Jean-Baptiste

Ismét Madarak és Fák napja a Kazinczy utcában! Harmadik éve kerül megrendezésre az esemény, ünnepelve a belváros közepén a természetet, ami idén Május 6-ára, szombatra esik. Az utcában működő vendéglátóhelyek újra összefognak egy élhetőbb, zöldebb, madárcsicsergősebb, és párbeszédalapúbb belváros létrehozásáért. Nem titkoltan az is a cél, hogy megmutassuk: milyen jó, ha a Kazinczy utca teljes egészében csak a gyalogosoké, s hogy milyen hasznos volna, ha ez állandósulna itt Erzsébetváros központjában. Gyertek a Kazinczy utcába 2017. május 6-án, reggel 10-től egészen este 8 óráig teljes hosszában miénk, tiétek az utca!

A programok hamarosan, addig is örüljünk a tudatnak, hogy ismét autómentessé válik a Kazinczy!

13147482_1381145191902978_7193981232300705920_o.jpg

A részletes program:

Mika Tivadar Mulató
14.00 - 17.00 DJ Mezősimán a kertben
14.00 - 18.00 Repül a repül a ... papírrepülő, papírmadár. Megrajzoljuk, meghajtogatjuk, és végigvisszük az akadálypályán.
17.00 - 18.00 MikroBe koncert
18.00 - 19.45 Dynamite Dudes koncert

Ellátókert
17.00 - Pinata

Kőleves
10.00 - Az Eszkuláp Egyesület kutyás napja a kertben
11:00 - 15.00 Heti Betevő főzés
13:00 - 18.00 Menedék Bazár+Menedék stand
13:00 - 18.00 Madárrá változtató műhely
13.00 - 18.00 Menedék Bazár a kertben
14.00 - Sokszínű Kazinczy utca – túra
14.00 - 18.00 Rádió Kazinczy
16.00 - Sokszínű Kazinczy utca – túra

Café Analóg
11.00-től egész nap Polaroid és egyéb instant nyersanyagokra portéfotózás.
12.00 - 18.00 Becsi Imre és Hupján Attila Öt perces portré - Portrék lyukkamerával Instant nyersanyagra.

Kazimír
11.00 - 13.00 Hét Hat Klub
13.00 - 15.00 Panda Electroacoustic
15.00 - 17.00 Kovács Imre és Lőrincz Rebeka Citerazene
17.00 - Nagy Edi - Gyarmati Fanni Duo

Kazicum
10.00 - 18.00 Jancsó Art Gallery kitelepülés

Szimpla Kertben
9.00 - 14.00 Háztáji reggeli
13:00 - 19:00 Szimpla Bringa Piac
20.00 - 23.00 Best of Budapest Open Mic

Szimpla Kert előtt
10.00-től – Járókelő főzés
10.00 - 12.00 Kaan Luum
12.00 - 14.00 Kovács Imre és Lőrincz Rebeka Citerazene
12.00 - 18.00 Nemnövekedés bringa turmix / Cargo bringa bemutató
14.00 - 16.00 Hét Hat Klub
16.00 - 18.00 Panda Electriacoustic
18.00 - 20.00 Táncház

Szimpla Háztáji
10.00 - 12.00 Tűzzománc
15.00 - 15.30 Lenruhás divatbemutató
18.00 - 18.30 Hastánc

Yellow Zebra előtt
14.00 - 16.00 Eichinger - Csurkulya Projekt
16.00 - 18.00 Fekete Jenő és Horváth Misi

Szólj hozzá!

Közlekedési változások Belső-Erzsébetvárosban

2017.02.15. 08:21 Jean-Baptiste

Erdős Zoli, (aki egyébként közgazdász és urbanista) önkéntes városi közlekedéstervező barátunk javaslatai Belső-Erzsébetváros közlekedésének javítására abban az esetben ha a Kazinczy utca forgalmi iránya megfordul. Működőképes-e önmagában a Kazinczy utca forgalmi irányának megfordítása vagy szükséges lesz máson is változtatni?

16708458_1518860874825898_116383266878840440_n.jpg

 

16729233_1518860868159232_146813263743011324_n.jpg

 

16729227_1518860871492565_2102324527449870676_n.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: kazinczy 7. kerület Budapest Erzsébetváros klauzália

Szégyenfal (2.)

2017.02.09. 09:36 Jean-Baptiste

Van egy épület a Dob utca - Kazinczy utca sarkán, mely szintén rejtély a számunkra. A kiírás szerint egy Geopolitikai Szabadegyetem működik a falakon belül, de jól láthatóan hónapok óta semmi sem történik, az épület zárva van, és a kihelyezett plakát, mely a különféle témákra és programokra hívja fel a figyelmet, jócskán elavult. Igyekeztünk utánanézni az itt folytatott tevékenységnek, de nem sok mindent találtunk, és nagyon úgy tűnik, afféle fantomintézménnyel van dolgunk. Feltételezésekbe nem szeretnénk bocsátkozni, az viszont nyilvánvaló, hogy az épület igazi funkció nélkül, kihasználatlanul álldogál a belváros egyik legjobb helyén - és nem igazán értjük, hogyan is lehetséges ez. Ti tudtok valami a Geopolitikai Szabadegyetemről? Szeretnénk olyan valakivel beszélni, aki járt már a falakon belül, vagy aki netán egy itt rendezett programon is részt vett, hogy megnyugtasson, nem az a helyzet, amire gondolunk. Mint a kihelyezett plakáton is jól látható, a migráns kérdés erősen jelen van a Geopolitikai Szabadegyetem témái között, csak az a kérdés, hogy mindez túlmutat-e a plakát puszta meglétén, vagy sem.

A Geopolitikai Szabadegyetem a Dob utcában

1.JPG

2.JPG

3.JPG

 fotók: Szöllősi Mátyás

Szólj hozzá!

Címkék: kazinczy hétker fantomház Erzsébetváros Dob utca geopolitikai szabadegyetem

Szégyenfal

2017.01.26. 10:46 Jean-Baptiste

A több hónapja üresen álló régi Téli Kertem üzlethelyisége közelít a totális pusztulat felé. Mi lehet az oka, hogy a város legforgalmasabb vendéglátó utcájában ilyen történik? Ki a felelős, hogy ilyen értékes és egykor jól működő helyek teljesen elhanyagoltan állnak? Hogyan lehetne ezen változtatni? Sorozatunk sajnos folytatódik. Számos olyan épület van Belső-Erzsébetvárosban, mely fantomként álldogál a helyén, kihasználatlanul tengődik, vagy olyan szervezet "működik" benne, amelynek hátteréről, tevékenységéről nem sokat tudni. Ezekre az értékes épületekre szeretnénk egy kis figyelmet fordítani, és magyarázatot találni arra, miért is lesznek lassan az enyészeté.

teli_kertem_02.jpg

teli_kertem_01.jpg

teli_kertem_03.jpg

fotók: Honfi Anna

Szólj hozzá!

Címkék: pusztulás miért 7. kerület hétker téli kertem Kazinczy utca

Tégy egy kabátot, végy egy kabátot!

2017.01.10. 10:28 Jean-Baptiste

A nagy hidegben kedves és értékes kezdeményezés indult el a városban: fogasokat raknak ki közterekre, ahová a szerencsések kirakhatják a használt, de még használható kabátjaikat, ezeket pedig a hiányt szenvedők felvehetik.

"Ha fázol, vegyél el egy kabátot. Ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet" - ez a mottójuk.

A kezdeményezések a Szabadfogas Facebook-oldalon gyűlnek.

Erzsébetvárosban az alábbi helyeken létesültek ilyen szabadfogasok:

  • Deák téri aluljáró, metróállomás bejárata előtt
  • Madách Imre tér
  • Károly krt. -Dob utca sarka
  • Klauzál tér
  • a Kiskörúttól távolabb élőknek ajánljuk még a kerületen kívüli, de közelben lévő helyszíneket az Oktogonon, a Stáhly-Gyulai Pál sarkát (Rókus kórház), valamint a II. János Pál pápa (Köztársaság) teret.

Alant pedig egy térkép, amelyen az egész városban (sőt, országosan) lehet böngészni a szabadfogasokat.

 

 

forrás: ittlakunk.hu

Szólj hozzá!

Címkék: tél gyűjtés kabát 7. kerület klauzál tér Budapest

A Klauzál tér olimpiai bajnoka

2016.12.09. 12:14 Jean-Baptiste

 

Brandi Jenő kitüntetést vesz át a Fortepan képén
Brandi Jenő kitüntetést vesz át a Fortepan képén

Erre emléktábla is emlékeztet minket a Klauzál tér 5. alatt, ugyanis ott élt.

Brandi vízilabdázó volt, 1936 olimpiai aranyat, 48-ban ezüstöt szerzett a válogatottal. Kétszeres Európa-bajnok (1934, 1938), háromszoros bajnok.

Sportolói karrierje után sportvezetőként, edzőként is működött. Tábláját születése 90. évfordulója alkalmából, 2003-ban avatták fel.

 

forrás: Itt lakunk

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia bajnok klauzál tér Budapest klauzália brandi jenő

Aláírásgyűjtés a Klauzál téren

2016.12.02. 11:55 Jean-Baptiste

Kicsit kiakadtak a lakók arra, hogy az önkormányzat karácsonyi vásárt szervez a Klauzál térre.

A Klauzália nyilvános Facebook-csoportban olvastuk azt, hogy enyhén szólva elegük van abból, hogy rendszeresen bódék, rendezvények foglalják el a teret, a parkolókat.

Ezért az elégedetlenek aláírásgyűjtésbe kezdenek.

A kiváltó ok egyébként az a levél volt, amit lentebb láthatunk és amit az önkormányzati cég, az ERVA küldött a környékre, hogy tudassa: november 24-től január 2-ig lezárások, korlátozások lesznek a karácsonyi vásár miatt.

Érdekes, próbáltuk elérni az ERVA-t, az önkormányzatot a karácsonyi vásárral kapcsolatban, de mindeddig eredménytelenek voltunk.

forrás: Ittlakunk.hu

Szólj hozzá!

Címkék: vásár karácsony aláírás ellen 7. kerület Budapest klauzália

Legyen zebránk, legyen sétálóutcánk!

2016.07.21. 10:20 Jean-Baptiste

A Kazinczy utca, a Kultúra utcája régóta küzd azért, hogy a felületén ne autók koptassák az aszfaltot, hanem hogy végre a sétálni vágyók, a biciklisek vehessék birtokukba az utcát. És ehhez kapcsolódva az is nagyon klassz lenne, ha zebra kötné össze a Rákóczi úton a Kazinczyt és a Szentkirályi utcát, hogy ne kelljen olyan hatalmasat kerülni, ha valaki át szeretne jutni egyik kerületből a másikba. Ha gy gondoljátok, hogy megér egy-egy aláírást az ügy, akkor kérlek, támogassátok a kezdeményezést:

a zebrás petíciót ITT

A sétálóutcás petíciót pedig ITT tudjátok aláírni

Hájrá, Kazinczy!

6i0a1365.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: sétálóutca zebra 7. kerület Budapest Erzsébetváros Kazinczy utca

Madarak és Fák Napja - 2016 (képgaléria)

2016.05.10. 10:47 Jean-Baptiste

Idén is megrendezésre került a Madarak és Fák napja. Íme egy kis összeállítás az egész Kazinczyt átfogó és megtöltő eseményről. Köszönjük, hogy eljöttetek!

13198443_1381145025236328_7435443080700437149_o.jpg

13147482_1381145191902978_7193981232300705920_o.jpg

13131237_1381145185236312_1775676049685430621_o.jpg

13123291_1381145088569655_3298527534629762705_o.jpg

13122981_1381145095236321_5411127260979566813_o.jpg

13086630_1381242001893297_1367151877865542045_o.jpg

13147615_1381145058569658_6382728916943827226_o.jpg

13147649_1381241998559964_5874445781536239690_o.jpg

13147711_1381242061893291_7002404098023608672_o.jpg

13147602_1381145131902984_4043431418851037803_o.jpg

13173210_1381241901893307_2932845192708406482_o.jpg

fotók: Szöllősi Mátyás

Szólj hozzá!

Madarak és Fák Napja - 2016

2016.04.19. 11:26 Jean-Baptiste

Idén is megrendezzük a Madarak és Fák Napját a Kazinczy utcában. Május 7-én, szombaton az utca teljes hosszában családi- , gyerek-, gasztronómiai és egyéb remek programok várnak mindenkit, aki csak szeretne egy kicsit lazítani a város közepén. Az utcában működő vendéglátóhelyek újra összefognak egy élhetőbb, zöldebb, madárcsicsergősebb, és párbeszédalapúbb belváros létrehozásáért. Nem titkoltan az is a cél, hogy megmutassuk: milyen jó, ha a Kazinczy utca teljes egészében csak a gyalogosoké, s hogy milyen hasznos volna, ha ez állandósulna itt Erzsébetváros központjában. Gyertek a Kazinczy utcába 2016. május 7-én, reggel 10-től egészen este 8 óráig teljes hosszában miénk, tiétek az utca!

 

5D2_1564.jpg5D2_1805.jpg

 

A Kőleves előtt drónsimogatóval indul a nap 10 órától a Drone Prix Hungary jóvoltából, és ugyanitt a Menedék Egyesület madárrá átváltoztató műhelyt is tart kicsiknek és nagyoknak, sőt, egy kutyapontot is meglátogathattok e helyütt. A Café Analognál egész nap polaroid családi portréfotózás lesz és a Kazimír előtt is izgalmas programok várnak: 10-től Kertész Endre Tyúk Húr című műsora; Főzés az S.O.S Gyermekfalunak 12 órától; A Babra zenél kettőtől; lesz Kazinczy Open Theatre; Open Mic,; lakógyűlés és Hét Hat Club is. A Szimplánál is megcsendül a Babra, de már délelőtt 11-kor. Déltől lángossütésre várunk mindenkit a Járókelő vezetésével, lesz Ágoston Béla Gyerekkoncert; Open Mic és Hastánc varieté. A Háztáji boltban a HellóAnyu! játszóháza működik majd, és a Madártani Egyesület szakemberei is jelen lesznek, és szívesen beavatnak bárkit az ornitológia rejtelmeibe. Az Illegálnál igazán finom, etyeki borokat kóstolhattok majd; illetve a Recefice Jégműhely alkoholmentes borszőlő fagylaltjait is megízlelhetitek.

 

10155066_1124227357594764_3368864543976407130_n.jpg

 

A program folyamatosan bővül. Íme a bontás, hogy mindenki eligazodhasson, és kedvére válogathasson a jobbnál jobb események közül:

 

Mika Tivadar
Kazinczy Open Mic 12-től
Ágoston Béla hangszerbemutató - 13:30 - 14:30
17-19 Dinamyte Dudes

Kőleves
Drónsimogató - Drone Prix Hungary (10.00- )
Madárrá átváltoztató műhely a Menedék Egyesülettel (10:00 - 12:30)
Futrinka Egyesület kutyapont (10:00)

Ellátó Kert
Pinata - (15:00)

Café Analog
Egész napos polaroid portré fotózás

Kazimír
Kertész Endre - Tyúk Húr (10:00- )
Főzés az SOS gyermekfalunak (12:00- )
Babra - 14:00
Kazinczy Open Theatre - (14:00 - 16:00)
Kazinczy Open Mic – (16:00- )
LAKÓGYŰLÉS az emeleten – (17:00- )
Hét Hat Club - 18:00 

Szimpla Kert
Babra (11:00- )
Lángos sütés a jarokelo.hu-val (12:00- )
SZIMPLA BRINGA PIAC (13:00- )
Kertész Endre - Tyúk Húr (13:00- )
Ágoston Béla Gyerekkoncert (16:00- )
Hét Hat Club (17:30- )
Kazinczy Open Mic (18:30- )
Hastánc Varieté (20:00- )

Szimpla Háztáji
Helló Anyu játszóház (10:00- )
Magyar Madártani Egyesület (10:00- )

Ramenka
Origami (10:00- )

Illegál
Kis-Etyek és Kis-Itália borok 12 órától
Éhségségre: prosciutto-s, mortadellás, főtt sonkás piadinák friss zöldségekkel. Ha még nem hallottál az olasz lepénykenyérről, gyere, és próbáld ki, akár húsmentes változatban is!

Szervező:

Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület

Partnerek: Mika Tivadar Mulató, Ellátó Kert, Kőleves, Kazimír, Szimpla Kert, Ramenka, Szimpla Háztáji, Illegál, Téli Kertem, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Menedék Egyesület, Budapest Bike Maffia, Heti Betevő, HellóAnyu!

 

fotók: Szöllősi Mátyás

Szólj hozzá!

Címkék: kazinczy sétálóutca 7. kerület szöllősi mátyás Budapest HellóAnyu!

Élő Erzsébetváros Egyesület - 2015

2016.02.20. 18:09 Jean-Baptiste

A 2015-ös év igencsak eseménydúsra sikerült az Élő Erzsébetváros tevékenysége szempontjából, s ha a Kazinczy utca, a Kultúra utcája nem is sétálóutca még, összeszedtük egy postban, hogy mik azok, amiket sikerült elérnünk az előző év folyamán, és merre haladunk, milyen előrelépések történtek egy élhetőbb Erzsébetváros megteremtése érdekében.

A legfontosabb célkitűzés – a nyugat-európai példákat követve, és azokat egyébként egy sorozatban be is mutatva –, hogy a Kazinczy utca, ahol naponta ezrek, hétvégente tízezrek fordulnak meg akár; végre valóban sétálóutca lehessen, és olyan megállapodás szülessen az itt lakók, a vendéglátóhelyek, a civilek, és az önkormányzat részéről, mely mindenki számára kielégítő, mert a mostani állapot még félmegoldásnak sem nevezhető igazán.

6i0a1370.jpg

Tavasszal, mint évek óta most már mindig, a Madarak és Fák napjával igyekeztünk felhívni a figyelmet arra, hogy a Hetedik került az a hely Budapesten, mely a legkevesebb zöld felülettel rendelkezik. Gyerekjátszóházzal, bolgár koncerttel, faültetéssel, piaccal, pinata készítéssel várta a Kazinczy utca az érdeklődőket. Nagyon jó példa volt ez arra is, hogy a helyek (Mika Tivadar Mulató, Ellátókert, Kőleves, Szimpla, Kazimír) képesek összefogni egy olyan ügy érdekében, ami minden tekintetben élhetőbbé és feszültségmentesebbé teszi az utcában való tevékenységet és megmutatja, hogy a autómentesség milyen módon alakítja át az életteret.

A másik nagy eseményünkön, a szintén nem először megrendezésre kerülő Autómentes Gyereknapon pedig a gyerekfoglalkozásokat és a családos létet igyekeztünk a központba állítani a Kultúra utcájában szeptember 20-án. Mindkét eseményen több ezren jártak, és ez, illetve a sétálóutcává válásért indított petíciónk sikeresség egyértelművé tette megint hogy érdemes tovább dolgoznunk a különféle ügyekért

6i0a1136.jpg

Szeptember elején egy másik petíciónk is mozgásba lendült, méghozzá azzal kapcsolatosan, hogy – a tapasztalatok alapján – nagy szükség volna egy gyalogosátkelőre, mely a 7. és a 8. kerületet köti össze a Rákóczi út Kazinczy utca és Szentkirályi utca közé eső szakaszán, merthogy mindkét irányban jó nagyon kell kerülni, ha át akar jutni az ember a kétszer három sávos úton.

Az autómentes gyereknapon megrendeztük az első Nyílt fórumot is, amelyen Saly Noémi Várostörténész, kávézológus, Olt Gergely szociológus, Kádár Bálint építész, és Zsendovits Ábel, az Élő Erzsébetváros Egyesület elnöke beszélgetett a helyi problémákról, a sétálóutca kérdéséről, a Klauzál tér helyzetéről, műemlékvédelemről, és még hosszan lehetne sorolni a témákat. (Korábbi cikkünkben részletesen olvashattok az első kerekasztal-beszélgetésről.)

November közepén békés odaállással igyekeztünk felhívni a figyelmet az említett zebra szükségességére, ami olyan sikeres lett, hogy a legfontosabb portálok is tudósítottak az eseményről, és hosszasan foglalkoztak ezt követően a Rákóczi út problematikájával, annak lehetséges felújításával, amelyről azóta is csak ellentmondásos hírek terjengenek, pedig nem egy összefoglaló cikk (link) mutat rá arra, milyen elengedhetetlen is volna a város összképének és közlekedésének szempontjából egyaránt.

November 24-én megrendeztük a második kerekasztal-beszélgetést (urbanisztikai fórumot), ahol a korábbi beszélgetőpartnerek mellett a Palotanegyed képviselői is bekapcsolódtak a párbeszédbe, melynek alapját természetesen a két kerületet összekötő lehetséges zebra adta. Emellett persze közösségi programszervezésről, műemlékvédelemről, a két kerületben működő civilszervezetek együttműködéséről, szemétproblémákról, az autósközlekedés lehetséges vagy tényleges átalakításáról, a „bulinegyed” problémaköréről és számtalan egyéb kérdéskörről esett szó, nem is eredménytelenül.

Idén is folytatjuk természetesen; lesz Madarak és Fák napja, Autómentes Gyereknap, sőt, ezeket megelőzően a Nyílt fórum márciusi állomásán is igyekszünk problémákat felvetni és megoldani egyaránt. És reméljük, hogy idén már valóban Sétálóutca lesz a Kazinczy! Támogassatok, segítsetek minket, legfőképp azzal, hogy eljöttök a rendezvényekre. Köszönjük!

Videók: Todoroff Lázár

Fotók: Szöllősi Mátyás

Szólj hozzá!

Címkék: kazinczy sétálóutca 7. kerület Város Erzsébetváros

Egy éves HellóAnyu!

2016.02.04. 11:20 Jean-Baptiste

Egy éves már a HellóAnyu!, amiről korábban is írtunk már, a kisgyermekes anyukák kedvenc helye a városban. Most egy jó nagy bulival ünneplik az első, egyébként hihetetlenül sikeres évet, s bár én, aki írom ezt a postot, nem vagyok gyerekes anyuka, de olyan jó a hely, hogy én is betérek néha, és mindig teltház van. Szombaton négytől rengeteg izgalmas programmal várják Lipták Orsiék a gyerekeket és a nagyobbakat egyaránt, mindenképp nézzetek be!

index.jpg

Íme a részletes program:

KÁVÉZÓ
16-16.30. Megnyitó
Horváth Anna, a NESsT Magyarország igazgatója, a HellóAnyu! egyik támogatója
Lipták Orsi, a HellóAnyu! alapítója
Táncsics Judit, a MOMents 365 kiállítás szervezője
http://moments365.hu/

KONCERT:16.30-17. Eszter-lánc mesezenekar: családi interaktív mesekoncert Kárász Eszterrel

https://www.facebook.com/mesezenekar/?fref=ts
17.30-18. Dúdolj! Ringass! Táncolj! - népzene, mondóka, tánc Paár Julcsival
18-19. Dél-alföldi táncház Tamási Borival és Tamás Áronnal, a táncot Zenga vezeti

EMELETI KREATÍV MŰHELY
Folyamatos kreatív programok gyerekeknek
Maszatoló a legkisebbeknek
Farsangi álarckészítés a nagyobbaknak Rongyladyvel és a Matula Ikrekkel
https://www.facebook.com/rongylady/?fref=ts
https://www.facebook.com/MitvarrnakaMatulaikrek/?fref=ts
Zöldségkóstolós-kitalálós játék a Felelős Gasztrohőssel
https://www.facebook.com/FelelosGasztrohos/?fref=ts
HOBA bio hordozóeszköz-vásár
http://hobalanc.hu/a-helloanyu-szulinapjat-unnepeljuk-kedvezmenyekkel/


EMELETI NAGYTEREM
16-16.30. Önismereti gyerekdráma Helgával és Bogival
https://www.facebook.com/events/1016774425034841/
16.30-17. Maminbaba hordozós latin fittness
https://www.facebook.com/events/1044608955611818/
17-17.30 Jógabalett, játékbalett családi alkalom
https://www.facebook.com/events/811242658997670/
17.30-18. Beszélgetés az aranyórákról és a csecsemő elemi szükségleteiről a Szülővé születünk szakembereivel
https://www.facebook.com/szuloveszuletunk/
18-18.30. Helen Doron bemutató óra

EMELETI KISTEREM
16.30-17.15. Beszélgetőkör az EMK szellemében Pynkyvel
17.15-18. Elkényeztetem? - Beszélgetés Csörgő Andival
http://www.csorgo.hu/

 

Szólj hozzá!

Legyen itt egy zebra

2015.11.28. 17:27 Jean-Baptiste

Az Élő Erzsébetváros Egyesület szervezett  békés demonstrációt kedden a Kazinczy utca - Rákóczy út sarkán, melynek célja, hogy rámutasson, milyen jó és hasznos volna egy zebra a Rákóczi út ezen szakaszán, ami összekötné Erzsébetvárost és Józsefvárost a Kazinczy és a Szentkirályi utca között. Nem egy ember halad át itt naponta itt, hiszen a többi átkelő elég távol van, hatalmasat kell kerülni, és éjszaka is, ez az összekötő pont a két kerület között. Íme egy videó az eseményről, a petíciót pedig ITT írhatjátok alá. Legyen Itt egy zabra!

Szólj hozzá!

Róth Miksa a Garay utcában

2015.11.12. 08:29 Jean-Baptiste

A Neopaint csapata, idei utolsó munkáját a Garay utca egyik tűzfalán hajtotta végre; a téma pedig Róth Miksa és üvegművészete. A legendás alkotó egyik művének reprodukciójával tisztelegnek a 150 éve született mester előtt. Ez lett a csapat egyik legszebb alkotása, és bizonyára tavasszal folytatják a budapesti tűzfalak színesebbé tételét.

garay_u_0.jpg

(fotó forrás: Neipoaint) 

Szólj hozzá!

Új falfestmény a kerületben -

2015.10.19. 12:08 Jean-Baptiste

bardos_1.jpg

A Bárdos suli tűzfala - mint írtuk is - az eddigi legnagyobb hazai tűzfalfestmény. A Neopaint csapata egy werkvideót is készített arról, hogy a több mint ezer négyzetméteres felületre hogy került fel a félbevágott épületet ábrázoló festmény. Szóval íme bő két percben, hogyan szépült meg az iskola tűzfala:

A Neopaint következő projektje a Garay utcában indul, témája pedig Róth Miksa üvegfestő- és mozaikművész lesz.

forrás: Neopaint, Ittlakunk.hu

Szólj hozzá!