Hetes

A hetedik kerület nemhivatalos blogja. Itt mi információt gyűjtünk, utánajárunk, alternatívan felmutatunk és ezzel elérhetővé teszünk, nyüzsgünk, háttereket kiderítünk. Legyél az évben te is egyszer Hetes, és jelents! hetesblog@gmail.com

Friss topikok

  • Suszt Máté: Nagyon jó ötlet! :) Itt még az apukák sem unatkoznak. ;) www.youtube.com/watch?v=P2eePfatrxw (2015.06.15. 16:05) Végre nyit a HellóAnyu!
  • Suszt Máté: Milyen jó lett volna, ha ez előbb pattan ki a fejekből! :) Itt még az apukák sem unatkoznak. ;) Eg... (2015.06.10. 15:47) Megnyílt a HellóAnyu!
  • városjáró: szerintem vér ciki hogy a felújítás után egy ilyen piknik miatt továbbra is le kell gyeptégláztatn... (2014.09.03. 15:45) Örkény kert - képgaléria
  • darvaskristof: Én nagyon határozottan úgy emlékszem, hogy 2004-ben már volt Szódakert, a Dob utcában, védjegyként... (2014.07.16. 12:03) „Legyen Sétálóutca a Kazinczy”
  • Jean-Baptiste: Kedves József, mely terv kerül akkor megvalósításra végül? (2014.02.25. 16:43) Mi lesz veled, Madách tér?

Címkék

19. század (1) 7. kerület (35) aláírás (1) Almássy tér (1) Arruda (1) autómentes világnap (1) Bababarát (1) bajnok (1) bencze györgy (1) bicikli (1) bio (1) bírság (1) Bors gasztrobár (1) börtön (1) brandi jenő (1) Budapest (12) Budapestkatalogus (1) Budapest Bike Maffia (1) Budapest Katalógus (1) bulinegyed (2) családbarát (1) Csányi utca (2) csúszás (1) damjanich utca (1) Deák tér (1) Dob utca (3) dohány utca (1) Dreschler (1) ellen (1) élő könyvtár (1) Élő Könyvtár (2) Erzsébetváros (17) évforduló (1) falfestés (1) fantomház (1) felújítás (6) fesztivál (2) fotó (1) Frankel Leó út (1) gát (1) geopolitikai szabadegyetem (1) getto (1) grill (1) gyűjtés (1) hajléktalan (1) Hassay (1) házbontások (1) háztáji (1) HellóAnyu! (3) hetes blog (1) hétker (3) idő (1) iskola (1) Játszótér (1) kabát (1) karácsony (1) Károly körút (1) kazinczy (7) Kazinczy utca (12) képek (1) kertész utca (1) Kertész utcai fesztivál (1) Király utca (1) klauzália (4) klauzál tér (3) klauzál utca (3) közmeghallgatás (1) közösen (1) Lipták Orsi (2) Lonely planet (1) lopás (1) macskakövek (1) madách tér (1) Madách tér (4) Madarak és Fák napja (1) miért (1) migráns (1) Mika Tivadar (1) Mohai Balázs (1) neopani (1) Night Clubok (1) öko (1) öko-kávézó (1) ökokávézó (1) olimpia (1) opera (1) Örkény kert (1) Őszköszöntő Fesztivál (1) parkolás (1) Pomo-doro (1) Programok (1) pusztulás (1) Raimundo (1) rendelés (2) Rogán Antal (2) Római part (1) rongálás (1) Rumbach Sebestyén utca (1) sétálóutca (12) Sobrinho (1) szalonképes (1) szendvics (1) Szimpla (4) Színes város (1) Szóda kert (1) szöllősi mátyás (3) Szöllősi Mátyás (1) taxi (1) tél (1) téli kertem (1) törvényjavaslat (1) trend (1) troli (1) tűzfal (1) várakozás (1) Város (3) vásár (1) vers (1) veszély (1) világjáró (1) világörökség (1) villamos (1) wc (1) wesselényi (2) zebra (1) zöldségkosár (2) Zsidó Történeti Tár (1) zsinagóga (1) Címkefelhő

Eljutni minden egyes érintetthez

2013.11.13. 12:57 Jean-Baptiste

beszélgetés Bencze Györggyel Erzsébetváros jelenéről és jövőjéről

A Klauzál tér felújításával kapcsolatban pályázott az önkormányzat a TÉR-KÖZ pályázaton, de a projekt végül nem részesült támogatásban. Ennek ellenére, úgy tudom, hogy megvalósul a terv valamilyen formában. Mire lehet számítani ezzel kapcsolatban?

166853_1858041894956_5046041_n.jpg

A Klauzál téri csarnok felújításáról – mely egy gyönyörű szép ipari műemléképület – a képviselőtestület már döntött. Még a térköz pályázat kihirdetése előtt jóval megszületett a döntés azzal kapcsolatban, hogy ezt a felújítást az önkormányzat mindenféleképpen megcsinálja. Eredeti, tehát műemléki szempontok szerint helyreállítja a csarnokot és vissza fog térni tulajdonképpen eredeti funkciójába, tehát gyakorlatilag egy piac lesz belőle, annak a klasszikus funkcióival, és nyilván, ahogy manapság ez már minden piacon lenni szokott egy nagyobb élelmiszer-áruházzal és egy csomó kisbolttal, őstermelővel, más egyébbekkel. Szerepelt két másik projektje is a 7. kerületnek a pályázaton, sajnos a Klauzál téri végül nem nyert, ami azt jelenti, hogy minden bizonnyal a Klauzál térnek és a csarnoknak a felújítása elválik egymástól.

Milyen tervezési folyamatok zajlódtak a pályázat leadása előtt, illetve milyen konkrét tervek kerültek kidolgozásra ezzel kapcsolatban, és kik vettek ebben részt?

Amikor kiderült, hogy ezzel a projekttel elindulunk a Tér-Köz pályázaton, akkor megbíztuk a Reevolúció Kft.-t – Gauder Péter és Jáki Mónika voltak a vezetők ebben a projektben –, hogy dolgozzák ki a koncepciót. Azt látni kell, hogy az alapirány ebben az esetben nem egy olyanfajta átalakítás volt, mint amilyen mondjuk a Madách vagy az Almássy téri felújítás, ahol tulajdonképpen pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas tér jön létre, hanem kettéválasztanánk a funkciókat és maga a Klauzál tér pedig valóban egy olyanfajta főtér lehet, ami nem arra való, mint a Károlyi ker, hogy kimegy az ember, leül és pihenget, míg a gyerekek szaladgálnak, hanem egy olyan főtér, ami befogadó minden olyan kezdeményezéssel kapcsolatban, ami egy főtérhez illik, ami képes arra, hogy egy piacot, egy vásárt lehessen rajta rendezni, ami képes arra, hogy koncertet vagy térzenét lehessen adni, hogy színházi előadásokat lehessen bemutatni és még lehetne sorolni.

Említésre került az Almássy tér és a Madách tér mint átalakítandó vagy már éles projektek, de milyen egyéb változások várhatók? Például gondolok itt a Kazinczy utca ügyére. A sétálóutcává válásra, amit az Azért7 szorgalmaz...

A 7. kerületről ha ma bárhol szó esik, akkor az első dolog, ami beugrik az embereknek, különösen, akik érintettek, itt laknak a környéken: a szórakozó-negyed, ami itt az elmúlt évtizedekben, vagy egy évtizedben kialakult. 10-12 évvel ezelőtt elindultak ezek a helyek, de egyfajta szigetként, s nem sokan gondolták volna, hogy ilyen nagy méretű dolog lesz mindebből, csakhogy közbejött a gazdasági válság, ami különösen az ingatlan-befektetőket fogta vissza és óvatosságra intette, s azokat az ingatlanokat, amiket így-úgy itt a kerületben megszereztek, nem kezdték el fejleszteni, hanem azt látták, hogy van kereslet rá, hogy egyszerűen abban az állapotában, amiben van, bérbe adják, mert van aki szórakozóhelynek használná. És ez mostanra már egy világhírű történetté nőtte ki magát, ami egyfelől örömteli, tehát Magyarországnak valamilyen módon a hírét viszi a világban, rengeteget turista csak ezért jön ide, sőt a Magyar Turizmus Zrt. kifejezetten ezzel a tematikával külön foglalkozik külföldön. A fapados légitársaságok örülnek, mert rengeteg turista repül velük, és ezeknek az embereknek a jelentős része eljön a hetedik kerületbe, ha máskor nem, délután körbeszaladni, vagy a Szimplát lefényképezni. Jó a fővárosnak, hisz Budapesten van ez az egész, Budapest hírnevét viszik a világban. Tulajdonképpen a 7. kerületnek is jó, mert vannak olyan adódó helyei a területnek, amiken jól látszódik mindez. Azonban árnyoldalai is vannak, azok viszont mind itt maradnak, azzal nem foglalkozik a fővárosi önkormányzat, sem a Magyar Turizmus Zrt., egyáltalán senki… Tehát egyfelől létrejött valami, ami a turizmus szempontjából jó, gazdasági szempontból jó, nyilván munkahelyeket jelent, több ezer, több tízezer embernek ad szórakozási lehetőséget, másfelől pedig azok az emberek, akik 10 évvel ezelőtt csöndes kis utcácskákban laktak itt a 7. kerületben, azoknak az élete jelentősen megnehezedett.

A főváros nem könnyítette volna meg a saját helyzetét és persze a 7. kerület életét, ha hozzásegítette volna ahhoz, hogy mondjuk a Klauzál téri projekt megvalósuljon? Nem tenne jót az, ha már ennyi pénzt termel a fővárosnak a kerület, ami nyilván ilyen módon járulékos problémákkal jár, ha kiemelten foglalkozna ezzel az egésszel?

De célszerű lett volna, azonban ez nekik valamiért nem egy fontos és központi kérdés, pontosabban, ha rosszmájú szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy amikor dicsekedni kell vele, akkor persze jól jön, de mikor az árnyoldalaival kell foglalkozni, akkor nem adnak sok segítséget. Sokan mondják azt, hallgatjuk lakossági fórumon, különböző médiumokban olvashatunk arról, hogy be kell zárni az egészet éjfélkor és akkor nyugalom lesz és béke. Én az gondolom, hogy ez a gondolat semmiféleképpen nem teljesíthető és nem is célravezető. Tehát azt látni kell, hogy itt nem egy elszigetelt jelenségről van szó, egy-két-három vendéglátó helyiségről, hanem legalább 150-200 üzletről, ami nyilván sok ezer embernek ad munkát, megélhetést, rengeteg adóbefizetés.Viszont nagyon kevés eszköz van az önkormányzat kezében, hogy valamilyen módon kézben tartsa a dolgokat. És azt az igény láttam megfogalmazva különböző közösségi oldalakon, hogy az önkormányzati vezetés és a polgármester úr miért nem találja ki például, hogy hogyan lehetne ezt jól megoldani. Rengeteget gondolkodunk rajta, tehát gyakorlatilag hosszú ideje folynak egyeztetések a vendéglátósokkal, hosszú ideje ülünk le hetente arról beszélni, hogy mik a problémák és igyekszünk a ezekre önálló válaszokat találni. Olyan helyzet nem létezik, hogy mindenki tökéletesen boldog és aki ide költözik a 7. kerületnek erre a részére, annak pontosan számolnia kell azzal, hogy hova jön és igazából azoknak okoz ez csak problémát, akik azelőtt költöztek ide, mielőtt ez a szórakozó-negyed kialakult.

És gondolom az idősebb generáció és nem a fiatalok problémája ez…

Igen, bár azt kell mondjam, hogy például Zsendovits Ábel elmondta a BBC-nek, hogy azért vannak olyanok, akik abba a korosztályba tartoznak, és bulizni is gyakran eljárnak. De alapvetően mégis zavarja őket, én is meg tudom érteni, persze ha az ember bulizni akar, bulizni akar, de ha aludni, akkor aludni.

Gondolom, beszélhetünk a tisztaságról, a hangszennyezésről, a parkolásról, a sétálóutcáról...

Igen, van a köztisztaságnak a problémája, és már most jóval előrébb járunk mint egy évvel ezelőtt, mert az önkormányzat saját kezébe vette az utcák takarítását. Eddig ez ki volt adva lényegében egy alvállalkozónak, de elég nehézkesen ment a kommunikáció, és nem nagyon volt érdeke annak a társaságnak, hogy rendben legyen a kerület. Én nem állítom, hogy elképesztően csodálatosak, gyönyörűek az utcáink, de sokkal szebbek mint egy évvel ezelőtt, legalábbis az én tapasztalataim és a visszajelzések is ezt mutatják.

És talán jogos is az, hogy mondjuk a vendéglátóhelyek elvárják, a felügyeleti díj ellenében, hogy ne őket érje inzultus emiatt..

Igen, és hát a felügyeleti díjnál még nem is tartunk, egyelőre ott tartunk, hogy saját kézbe vettük ezt az egészet és igyekszünk gyorsabban reagálni a problémákra, nekünk nem az a fő célunk, hogy eredményt termeljünk, hanem az a fő célunk, hogy minél tisztábbak legyenek az utcák, és hogy minél elégedettebbek legyenek az erzsébetvárosi polgárok. Ezen túlmenően van közbiztonsági probléma, ahol olyan jellegű átalakulások lesznek, illetve olyan irányba próbálja alakítani az önkormányzat vezetése a közterület-felügyeletet, hogy ne a kerékbilincselés legyen a fő cél. Ott van a rendőrség, mint másik eszköz, ami egyértelműen partner kell legyen a számunkra. Azt is biztos sokan tudják, hogy új rendőrkapitánya van a kerületnek és ő nagyon nyitott és agilis, meglehetősen fogékony ezekre a kérdésekre.

Volt régen a bagolyszolgákat, ami bizonyos mértékig csökkentette a zajt, vagy próbálta figyelmeztetni az embereket. Van ez a csendbohóc projekt most. Hogy lehet ezt a problémát jól kezelni, mit tud tenni az önkormányzat ebben a tekintetben?

Erre jött a felügyeleti díj bevezetése, ami tulajdonképpen arról szól, hogy a takarítás, meg a közbiztonság kapcsán megnövekedtek az önkormányzatnak a terhei, tehát ezt mi pontosan látjuk forintra, hogyan is alakul, és ha azt szeretnénk, hogy megfelelő számú rendőr legyen az utcán, akkor fizetni kell. Amit még szeretnénk, és amit a polgármester úr kifejezésre juttatott az ezzel a témával kapcsolatos beszélgetéseken, hogy szeretnénk tisztán látni; mik is a problémák, egy probléma-térképet föltéve, ez mennyire, hogyan érinti súlyosan az embereket. Az is teljesen világosan látszik, hogy nem megmondható, hány embert érint ez hátrányosan, hány vesztese van ennek a fajta átalakulásnak. Vannak bizonyos emberek, akik megjelennek előttünk, blogot írnak, szerepelnek különböző fórumokon, vannak akik leveleket írogatnak...

...És sokszor, ahogy látom-olvasom, nagyon felületesek, és felindulásból írnak bizonyos problémákról. Ami persze érhető, ahogy erről szó is volt, de azért egy-két kattintással el lehet jutni más véleményekhez, álláspontokhoz, érvekhez...

Legyen felelős és kész. Nem tudja, hogy mi volt eddig, mi lesz ezután, tehát a problémának milyen természete van, hogyan kezelhető. Vannak aktívabb emberek, passzívabbak, nyilván van olyan is, aki vesztesnek érzi magát az elmúlt években olyan értelemben, hogy neki egy adott módon megváltoztak az életkörülményei, aminek nem örül. De ugyanakkor semmilyen módon nem juttatja kifejezésre, hisz vannak olyan emberek, akik kevésbé hajlamosak arra, hogy leveleket írogassanak, szerepeljenek, blogot vezessenek, stb. Mélyére kell menni a problémáknak, és ennek érdekében létrehozunk a közeljövőben egy olyan fórumsorozatot, ahol az önkormányzat igyekszik eljutni minden egyes érintetthez; kerületi polgárokhoz, s nyilván nem egyenként keresve fel őket, hanem csinálnánk néhány társasházanként, adott területenként összejövetelt, nevezzük lakógyűlésnek.

Mondjuk egy adott térnek, mondjuk a Klauzál térnek?

Így van, mondjuk a Klauzál tér számára, nyilván ez attól függ, hogy mindez hány lakót érint. Ezekre az összejövetelekre szeretnénk elhívni továbbá az önkormányzat képviselőit, a különböző hatósági ügyekben illetékes szervezeteket, a vagyonkezelőt, a kerületi képviselőket, adott esetben civil szervezeteket is, tehát nagyon bízom abban, hogy a lakók meglátják majd, hogy az önkormányzatot érdekli ez a téma, az hogy mi és hogyan történik Erzsébetvárosban, hol van kiemelten probléma, hiszen ha azt látjuk, hogy mondjuk egy adott szórakozóhellyel kapcsoltban 88-an panaszkodnak, míg a mellette lévő háromra egy ember sem, akkor ez nem azt kell eredményezze, hogy be kell zárni az összes kocsmát, hanem meg kell nézni; azzal az adott hellyel kapcsolatban mi a gond. Emellett fontos megemlíteni, hogy szeretnénk létrehozni egy afféle hotline-t, amely arról szólna, hogy lenne itt a Kazinczy utca környékén, hiszen ez az epicentrum a szórakozónegyednek, egy olyan hely, ahová állandó jelleggel, tehát éjjel-nappal be tud telefonálni az, akinek problémája van, és ezeket itt el tudnák mondani, s végre nem azzal találkoznának, hogy írnak egy levelet az önkormányzatnak, amire 3 hét múlva kapnak választ. Sőt, ha a felügyeleti díjból megoldható, akkor mindenképpen tartanánk egy olyan takarító-brigádot, akik éjjel is jelen vannak a kerületben.

Milyen egyéb módon lehet ezt a közreműködést erősíteni, biztosabbá tenni?

A következő, amiről szó van, az egy etikai kódex megalkotása, aláírása, melyre az Azért7 Egyesülettel együtt már kísérletet tettünk, öt pontot foglal ez most magába, melynek a lényege, hogy kössünk egy olyan megállapodást, „társadalmi szerződést” az önkormányzat és a szórakozóhelyek között, amiben bizonyos alapelveket lefektetnénk, amiket nem tudunk jogilag igazán szankcionálni, de ez által a megállapodás által érvényt nyernének, és úgy gondolom, hogy azok, akik ezt a szakmát komolyan veszik, és ebben a vendéglátós közösségben erősek, hallatszik a hangjuk, elismertek, azok ezt be fogják tartani, s mindez hatással lesz a többi vendéglátóhelyre, például a frissen nyílt helyekre is.

Mondanál példákat, hogy mi az, ami konkrét változás lehet, új igazodási pont?

Igen, például azt szeretnénk, hogy ezentúl ne áttöltsék műanyagpoharakba a még meglévő italokat távozáskor, hanem az üzlethelyiségen belül fogyasszák el. Nem szeretnénk, hogy kikerüljön az utcára a bent megvásárolt termék, hiszen elég komoly probléma a hangoskodás az utcán, és ugyebár ezt csak erősíti az a tény, hogy dohányozni a legtöbb hellyel kapcsolatban, melynek nincs udvara, vagy szabad tere, csak az utcán lehet. És ez egy adottság, ezzel nem lehet mit kezdeni. Azonban ha visznek magukkal italt, akkor a kint eltöltött idő megnő, és ez a zajszennyezettséget csak növeli.

És az előzetes becslések szerint mindezekre megoldás a felügyeleti díj? - már ami az anyagi hátteret illeti.

Ezt most még nem lehet biztosan megmondani, de talán a felügyeleti díjnak nem is ez az elsődleges szerepe, hogy az önkormányzat pénzhez jusson, hanem hogy a vendéglátósoknak is érezniük kell a saját felelősségvállalásuk ebben a történetben. A felügyeleti díj hozzájárulás ahhoz, hogy az önkormányzat ezeket a problémás kérdéseket kezelni tudja. Ennek a szemléleti jellege a döntő, hiszen ha ezt az öt pontos szabályzatot is megnézzük, abban is szerepel, hogy részletesen szeretnék látni a vendéglátóhelyek is, és persze mindenki, hogy mire is megy el a pénz konkrétan.

Tehát ilyen értelemben jogosan teszi fel egy adott vendéglátóhely a kérdést, hogy mire is költi az önkormányzat azt a pénzt, amit az adott negyedévben befizetett.

Nagyon helyes, tegye is fel ezt a kérdést, de az fontos, hogy egy olyan városrészről beszélünk, aminek 20 milliárdos költségvetése van évente, itt pedig néhány tízmillió forintról beszélünk, tehát nem egy olyan óriási tétel, ne gondolja senki, hogy ettől lesz sokkal könnyebb az önkormányzat helyzete.

De hát, mégiscsak pénz, amit ezekre a dolgokra lehet fordítani..

Igen, de nem ebből fogunk fejleszteni, tényleg az a feladatunk, hogy ezt a pénzt az elmondottakra fordítsuk, és az önkormányzatnak érdeke is az, hogy be- és megmutassa, mit is tett a biztonságért és a tisztaságért a kerületben.

Beszélnél még a parkolási kérdésről, illetve a Kazinczy utcában kialakult helyzetről? Milyen változások várhatók itt, illetve kerületi szinten?

Fejlesztésekről most nem tudok, de a sétálóutca ügye az egy nehézkes kérdés. Tettünk egy kísérletet, ami elég félszeg volt, és nem is lehetne azt mondani, hogy egyértelműen pozitívak lennének a visszajelzések. Megkértük a BKK-t, hogy este 8-tól 6-ig, illetve hétvégén egész nap ne lehessen behajtani az utcába. Sajnos a kommunikáció elég nehézkesen ment az önkormányzat és a BKK között, holott ők is itt vannak a kerületben; megírta a polgármester a levelet, hónapokig nem történt semmi. Aztán egyszer csak kikerültek a táblák úgy, hogy senki az önkormányzattól erről nem értesült. Nem volt beleszólásunk abba, hogy milyen technikával kerüljön lezárásra az utca.. Ezt nem egyeztették az önkormányzattal, csak most ősszel volt egy megbeszélés, és akkor beszéltünk arról, hogy ez a kísérleti jellegű lezárás meg fog szűnni, hiszen az itt lakók is nehéz helyzetbe kerültek az által, hogy nem kaptak külön engedélyt a parkolásra. Tanakodunk azon, hogy a jövő évtől hogyan kezeljük ezt a kérdést. Én azon az állásponton vagyok, hogy a lakókat meg kell erről kérdezni, nyilván az ő véleményük a legfontosabb, hisz az semmiképpen sem fordulhat elő, hogy ők még egyszer ilyen helyzetbe kerüljenek. Fontos lenne kitiltani a taxikat, erre jelenleg nincs technika, még a KRESZ-ben sem szerepel mindez.

És a süllyedő oszlopos megoldás?

Az egy technikai megoldás, az engedéllyel való behajtás egyfajta kényszerítő eszköze, de ezt akár táblával, élő erővel, sorompóval is meg lehet oldani. Kontrollra van szükség...

Igen, itt pont az volt a probléma, hogy behajtottak hétvégén is, és ha jól tudom, ezt nem nagyon lehetett, még a kamerákkal sem, ellenőrizni, és olyanokat büntettek meg, akik itt élnek.

Igen, ezek a kamerák nem működnek, az újak beszerzése most zajlik, és valóban, ez volna a bizonyítás legjobb módja, ha mindez kamerákkal ellenőrizhetővé válna. Ugye az engedélyeket rendszámra adják, tehát akkor minden adva volna, hogy a szabály betartatásra kerüljön. Szóval, fel kell dolgozni összességében a tapasztalatokat, és ezek alapján kell döntéseket hozni. Ennek lehet talán a legjobb módja az, amiről beszéltünk, a fórumok, az egyeztetések, ahogy az a Klauzál téri projekt esetében már tapasztalható volt.

 

Bencze György 46 éves, a Műegyetemen és Államigazgatási Főiskolán végzett, több mint két évtizedes önkormányzati közigazgatási és irányítási tapasztalattal rendelkezik. Erzsébetváros vagyonkezelő holdingjának vezetője.

 

Szólj hozzá!

Címkék: parkolás felújítás 7. kerület Madách tér bencze györgy klauzália

A bejegyzés trackback címe:

https://hetesblog.blog.hu/api/trackback/id/tr625631355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása