Hetes

A hetedik kerület nemhivatalos blogja. Itt mi információt gyűjtünk, utánajárunk, alternatívan felmutatunk és ezzel elérhetővé teszünk, nyüzsgünk, háttereket kiderítünk. Legyél az évben te is egyszer Hetes, és jelents! hetesblog@gmail.com

Friss topikok

  • Suszt Máté: Nagyon jó ötlet! :) Itt még az apukák sem unatkoznak. ;) www.youtube.com/watch?v=P2eePfatrxw (2015.06.15. 16:05) Végre nyit a HellóAnyu!
  • Suszt Máté: Milyen jó lett volna, ha ez előbb pattan ki a fejekből! :) Itt még az apukák sem unatkoznak. ;) Eg... (2015.06.10. 15:47) Megnyílt a HellóAnyu!
  • városjáró: szerintem vér ciki hogy a felújítás után egy ilyen piknik miatt továbbra is le kell gyeptégláztatn... (2014.09.03. 15:45) Örkény kert - képgaléria
  • darvaskristof: Én nagyon határozottan úgy emlékszem, hogy 2004-ben már volt Szódakert, a Dob utcában, védjegyként... (2014.07.16. 12:03) „Legyen Sétálóutca a Kazinczy”
  • Jean-Baptiste: Kedves József, mely terv kerül akkor megvalósításra végül? (2014.02.25. 16:43) Mi lesz veled, Madách tér?

Címkék

19. század (1) 7. kerület (35) aláírás (1) Almássy tér (1) Arruda (1) autómentes világnap (1) Bababarát (1) bajnok (1) bencze györgy (1) bicikli (1) bio (1) bírság (1) Bors gasztrobár (1) börtön (1) brandi jenő (1) Budapest (12) Budapestkatalogus (1) Budapest Bike Maffia (1) Budapest Katalógus (1) bulinegyed (2) családbarát (1) Csányi utca (2) csúszás (1) damjanich utca (1) Deák tér (1) Dob utca (3) dohány utca (1) Dreschler (1) ellen (1) élő könyvtár (1) Élő Könyvtár (2) Erzsébetváros (17) évforduló (1) falfestés (1) fantomház (1) felújítás (6) fesztivál (2) fotó (1) Frankel Leó út (1) gát (1) geopolitikai szabadegyetem (1) getto (1) grill (1) gyűjtés (1) hajléktalan (1) Hassay (1) házbontások (1) háztáji (1) HellóAnyu! (3) hetes blog (1) hétker (3) idő (1) iskola (1) Játszótér (1) kabát (1) karácsony (1) Károly körút (1) kazinczy (7) Kazinczy utca (12) képek (1) kertész utca (1) Kertész utcai fesztivál (1) Király utca (1) klauzália (4) klauzál tér (3) klauzál utca (3) közmeghallgatás (1) közösen (1) Lipták Orsi (2) Lonely planet (1) lopás (1) macskakövek (1) madách tér (1) Madách tér (4) Madarak és Fák napja (1) miért (1) migráns (1) Mika Tivadar (1) Mohai Balázs (1) neopani (1) Night Clubok (1) öko (1) öko-kávézó (1) ökokávézó (1) olimpia (1) opera (1) Örkény kert (1) Őszköszöntő Fesztivál (1) parkolás (1) Pomo-doro (1) Programok (1) pusztulás (1) Raimundo (1) rendelés (2) Rogán Antal (2) Római part (1) rongálás (1) Rumbach Sebestyén utca (1) sétálóutca (12) Sobrinho (1) szalonképes (1) szendvics (1) Szimpla (4) Színes város (1) Szóda kert (1) Szöllősi Mátyás (1) szöllősi mátyás (3) taxi (1) tél (1) téli kertem (1) törvényjavaslat (1) trend (1) troli (1) tűzfal (1) várakozás (1) Város (3) vásár (1) vers (1) veszély (1) világjáró (1) világörökség (1) villamos (1) wc (1) wesselényi (2) zebra (1) zöldségkosár (2) Zsidó Történeti Tár (1) zsinagóga (1) Címkefelhő

Milyen is lehet a Madách tér...

2012.10.28. 10:55 Jean-Baptiste

Az elmúlt héten kihirdetésre került a Madách tér átalakításával-rendezésével kapcsolatos pályázat eredménye, amelyben a 36 beérkezett pályamű közül 6 kapott kiemelt szerepet. A kerület vezetése a www.madachter.hu oldalon azt az adatot tette közzé (itt természetesen megtekinthető mind a 6 kiemelt pályamunka), miszerint több tízezres látogatottsága volt az oldalnak szeptember 24-ét követően, amikortól is szavazni lehetett a fiatal tervezők munkáira. Azonban az azért mégiscsak szemet szúr, hogy valamivel több, mint 1300 szavazat érkezett a kerület lakosaitól (feltételezve, hogy ők voltak a legaktívabbak a tér ügyével kapcsolatosan).

IMG_7247-2.jpg

„A Madách Imre tér és a Madách Imre út rendezésének terv- és ötletpályázatát a Városépítészetért Alapítvány és Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata hirdette meg, 2012. március 31-én. A kiírás leszögezte: Erzsébetváros a főváros legkisebb, legsűrűbben lakott és legkevesebb zöldterülettel rendelkező kerülete; ezzel együtt elsősorban közösségi térként, rendezvényhelyszínként és pihenőhelyként képzelik el a terület jövőjét.” - olvashatjuk a pályázat kiírásával kapcsolatosan. A győztes 6 pályamunkákra tekintve azonban hamar egyértelművé válik, hogy ezek a meghirdetett szempontok semmilyen valódi támpontot nem adtak a tervezők számára, és érzésünk szerint nem igazán ötletes, és a csekély feltételnek csak részben megfelelő tervek kerültek elkészítésre. A „D” jelű munka, amely a közönségszavazás nyertese lett, például egyáltalán nem úgy mutatja be a tér lehetséges jövőbeli arculatát, mint amely változtatna azon a szomorú tényen, hogy a 7. kerület rendelkezik a legkevesebb zöldterülettel a városban. A terv talán kissé szegényes, már ami a kihasználást illeti, és semmi igazán értelmes funkciót nem ad a hatalmas térnek, azon kívül, hogy eltűnnek az autók, és – amint az a képen látható – az emberek szabadon sétálhatnak egy hatalmas szökőkút körül. Az „A” és „B” jelű pályázati anyagokon legalább látunk olyan felületeket, ahol elképzelhető a megvalósítás után a növényzet jelenléte - utóbbival kapcsolatosan azonban nem volna elképzelhető rendezvények hatékony megszervezése. A legtöbb pályamunka kissé egysíkú, talán az „F” jelű pályázat az, amely valódi újítást hozhatna a tér felhasználásával kapcsolatosan: itt a tervező/tervezők két külön részre tagolták a Madách teret, az egyik részen megvalósíthatóak volnának a rendezvények, a másik oldalon pedig a közösségi tér funkció juthatna szerephez. Az azonban például felettébb szembeötlő, hogy nagyon kevés pályázó gondolt arra, hogy a kávézók teraszaitól függetlenül is le lehessen ülni majd a leendő Madách téren, illetve – hogy ha már a „pihenőhely” és a „közösségi tér” kifejezésekkel találkoztunk – a kényelmi szempontok, illetve a jelenlévő vendéglátóhelyek és mondjuk az Örkény Színház, tehát az árkádok alatt működő  helyek is bele legyenek gondolva a tervekbe, hiszen ezek is szerves részei a Madách térnek, sőt. Az itt szereplő munkák persze csak lehetőségek, hisz a közbeszerzési eljárás csak ezt követően kerül kiírásra, és az, hogy a tér arculata milyen lesz a jövőben, kérdéses. Vajon tényleg ezen tervek alapján kerül átalakításra a terület? És ha igen, nem volna-e szerencsésebb, ha a különböző pályamunkákat összegezve, azoknak előnyeit kiemelve kerülne átalakításra a Madách tér?

Állítólag már 2013-ban megtudjuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetesblog.blog.hu/api/trackback/id/tr584874489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása