Hetes

A hetedik kerület nemhivatalos blogja. Itt mi információt gyűjtünk, utánajárunk, alternatívan felmutatunk és ezzel elérhetővé teszünk, nyüzsgünk, háttereket kiderítünk. Legyél az évben te is egyszer Hetes, és jelents! hetesblog@gmail.com

Friss topikok

  • Suszt Máté: Nagyon jó ötlet! :) Itt még az apukák sem unatkoznak. ;) www.youtube.com/watch?v=P2eePfatrxw (2015.06.15. 16:05) Végre nyit a HellóAnyu!
  • Suszt Máté: Milyen jó lett volna, ha ez előbb pattan ki a fejekből! :) Itt még az apukák sem unatkoznak. ;) Eg... (2015.06.10. 15:47) Megnyílt a HellóAnyu!
  • városjáró: szerintem vér ciki hogy a felújítás után egy ilyen piknik miatt továbbra is le kell gyeptégláztatn... (2014.09.03. 15:45) Örkény kert - képgaléria
  • darvaskristof: Én nagyon határozottan úgy emlékszem, hogy 2004-ben már volt Szódakert, a Dob utcában, védjegyként... (2014.07.16. 12:03) „Legyen Sétálóutca a Kazinczy”
  • Jean-Baptiste: Kedves József, mely terv kerül akkor megvalósításra végül? (2014.02.25. 16:43) Mi lesz veled, Madách tér?

Címkék

19. század (1) 7. kerület (35) aláírás (1) Almássy tér (1) Arruda (1) autómentes világnap (1) Bababarát (1) bajnok (1) bencze györgy (1) bicikli (1) bio (1) bírság (1) Bors gasztrobár (1) börtön (1) brandi jenő (1) Budapest (12) Budapestkatalogus (1) Budapest Bike Maffia (1) Budapest Katalógus (1) bulinegyed (2) családbarát (1) Csányi utca (2) csúszás (1) damjanich utca (1) Deák tér (1) Dob utca (3) dohány utca (1) Dreschler (1) ellen (1) Élő Könyvtár (2) élő könyvtár (1) Erzsébetváros (17) évforduló (1) falfestés (1) fantomház (1) felújítás (6) fesztivál (2) fotó (1) Frankel Leó út (1) gát (1) geopolitikai szabadegyetem (1) getto (1) grill (1) gyűjtés (1) hajléktalan (1) Hassay (1) házbontások (1) háztáji (1) HellóAnyu! (3) hetes blog (1) hétker (3) idő (1) iskola (1) Játszótér (1) kabát (1) karácsony (1) Károly körút (1) kazinczy (7) Kazinczy utca (12) képek (1) kertész utca (1) Kertész utcai fesztivál (1) Király utca (1) klauzália (4) klauzál tér (3) klauzál utca (3) közmeghallgatás (1) közösen (1) Lipták Orsi (2) Lonely planet (1) lopás (1) macskakövek (1) madách tér (1) Madách tér (4) Madarak és Fák napja (1) miért (1) migráns (1) Mika Tivadar (1) Mohai Balázs (1) neopani (1) Night Clubok (1) öko (1) öko-kávézó (1) ökokávézó (1) olimpia (1) opera (1) Örkény kert (1) Őszköszöntő Fesztivál (1) parkolás (1) Pomo-doro (1) Programok (1) pusztulás (1) Raimundo (1) rendelés (2) Rogán Antal (2) Római part (1) rongálás (1) Rumbach Sebestyén utca (1) sétálóutca (12) Sobrinho (1) szalonképes (1) szendvics (1) Szimpla (4) Színes város (1) Szóda kert (1) Szöllősi Mátyás (1) szöllősi mátyás (3) taxi (1) tél (1) téli kertem (1) törvényjavaslat (1) trend (1) troli (1) tűzfal (1) várakozás (1) Város (3) vásár (1) vers (1) veszély (1) világjáró (1) világörökség (1) villamos (1) wc (1) wesselényi (2) zebra (1) zöldségkosár (2) Zsidó Történeti Tár (1) zsinagóga (1) Címkefelhő

Élő Erzsébetváros Egyesület - 2015

2016.02.20. 18:09 Jean-Baptiste

A 2015-ös év igencsak eseménydúsra sikerült az Élő Erzsébetváros tevékenysége szempontjából, s ha a Kazinczy utca, a Kultúra utcája nem is sétálóutca még, összeszedtük egy postban, hogy mik azok, amiket sikerült elérnünk az előző év folyamán, és merre haladunk, milyen előrelépések történtek egy élhetőbb Erzsébetváros megteremtése érdekében.

A legfontosabb célkitűzés – a nyugat-európai példákat követve, és azokat egyébként egy sorozatban be is mutatva –, hogy a Kazinczy utca, ahol naponta ezrek, hétvégente tízezrek fordulnak meg akár; végre valóban sétálóutca lehessen, és olyan megállapodás szülessen az itt lakók, a vendéglátóhelyek, a civilek, és az önkormányzat részéről, mely mindenki számára kielégítő, mert a mostani állapot még félmegoldásnak sem nevezhető igazán.

6i0a1370.jpg

Tavasszal, mint évek óta most már mindig, a Madarak és Fák napjával igyekeztünk felhívni a figyelmet arra, hogy a Hetedik került az a hely Budapesten, mely a legkevesebb zöld felülettel rendelkezik. Gyerekjátszóházzal, bolgár koncerttel, faültetéssel, piaccal, pinata készítéssel várta a Kazinczy utca az érdeklődőket. Nagyon jó példa volt ez arra is, hogy a helyek (Mika Tivadar Mulató, Ellátókert, Kőleves, Szimpla, Kazimír) képesek összefogni egy olyan ügy érdekében, ami minden tekintetben élhetőbbé és feszültségmentesebbé teszi az utcában való tevékenységet és megmutatja, hogy a autómentesség milyen módon alakítja át az életteret.

A másik nagy eseményünkön, a szintén nem először megrendezésre kerülő Autómentes Gyereknapon pedig a gyerekfoglalkozásokat és a családos létet igyekeztünk a központba állítani a Kultúra utcájában szeptember 20-án. Mindkét eseményen több ezren jártak, és ez, illetve a sétálóutcává válásért indított petíciónk sikeresség egyértelművé tette megint hogy érdemes tovább dolgoznunk a különféle ügyekért

6i0a1136.jpg

Szeptember elején egy másik petíciónk is mozgásba lendült, méghozzá azzal kapcsolatosan, hogy – a tapasztalatok alapján – nagy szükség volna egy gyalogosátkelőre, mely a 7. és a 8. kerületet köti össze a Rákóczi út Kazinczy utca és Szentkirályi utca közé eső szakaszán, merthogy mindkét irányban jó nagyon kell kerülni, ha át akar jutni az ember a kétszer három sávos úton.

Az autómentes gyereknapon megrendeztük az első Nyílt fórumot is, amelyen Saly Noémi Várostörténész, kávézológus, Olt Gergely szociológus, Kádár Bálint építész, és Zsendovits Ábel, az Élő Erzsébetváros Egyesület elnöke beszélgetett a helyi problémákról, a sétálóutca kérdéséről, a Klauzál tér helyzetéről, műemlékvédelemről, és még hosszan lehetne sorolni a témákat. (Korábbi cikkünkben részletesen olvashattok az első kerekasztal-beszélgetésről.)

November közepén békés odaállással igyekeztünk felhívni a figyelmet az említett zebra szükségességére, ami olyan sikeres lett, hogy a legfontosabb portálok is tudósítottak az eseményről, és hosszasan foglalkoztak ezt követően a Rákóczi út problematikájával, annak lehetséges felújításával, amelyről azóta is csak ellentmondásos hírek terjengenek, pedig nem egy összefoglaló cikk (link) mutat rá arra, milyen elengedhetetlen is volna a város összképének és közlekedésének szempontjából egyaránt.

November 24-én megrendeztük a második kerekasztal-beszélgetést (urbanisztikai fórumot), ahol a korábbi beszélgetőpartnerek mellett a Palotanegyed képviselői is bekapcsolódtak a párbeszédbe, melynek alapját természetesen a két kerületet összekötő lehetséges zebra adta. Emellett persze közösségi programszervezésről, műemlékvédelemről, a két kerületben működő civilszervezetek együttműködéséről, szemétproblémákról, az autósközlekedés lehetséges vagy tényleges átalakításáról, a „bulinegyed” problémaköréről és számtalan egyéb kérdéskörről esett szó, nem is eredménytelenül.

Idén is folytatjuk természetesen; lesz Madarak és Fák napja, Autómentes Gyereknap, sőt, ezeket megelőzően a Nyílt fórum márciusi állomásán is igyekszünk problémákat felvetni és megoldani egyaránt. És reméljük, hogy idén már valóban Sétálóutca lesz a Kazinczy! Támogassatok, segítsetek minket, legfőképp azzal, hogy eljöttök a rendezvényekre. Köszönjük!

Videók: Todoroff Lázár

Fotók: Szöllősi Mátyás

Szólj hozzá!

Címkék: kazinczy sétálóutca 7. kerület Város Erzsébetváros

A bejegyzés trackback címe:

https://hetesblog.blog.hu/api/trackback/id/tr688406838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása