Hetes

A hetedik kerület nemhivatalos blogja. Itt mi információt gyűjtünk, utánajárunk, alternatívan felmutatunk és ezzel elérhetővé teszünk, nyüzsgünk, háttereket kiderítünk. Legyél az évben te is egyszer Hetes, és jelents! hetesblog@gmail.com

Friss topikok

  • Suszt Máté: Nagyon jó ötlet! :) Itt még az apukák sem unatkoznak. ;) www.youtube.com/watch?v=P2eePfatrxw (2015.06.15. 16:05) Végre nyit a HellóAnyu!
  • Suszt Máté: Milyen jó lett volna, ha ez előbb pattan ki a fejekből! :) Itt még az apukák sem unatkoznak. ;) Eg... (2015.06.10. 15:47) Megnyílt a HellóAnyu!
  • városjáró: szerintem vér ciki hogy a felújítás után egy ilyen piknik miatt továbbra is le kell gyeptégláztatn... (2014.09.03. 15:45) Örkény kert - képgaléria
  • darvaskristof: Én nagyon határozottan úgy emlékszem, hogy 2004-ben már volt Szódakert, a Dob utcában, védjegyként... (2014.07.16. 12:03) „Legyen Sétálóutca a Kazinczy”
  • Jean-Baptiste: Kedves József, mely terv kerül akkor megvalósításra végül? (2014.02.25. 16:43) Mi lesz veled, Madách tér?

Címkék

19. század (1) 7. kerület (35) aláírás (1) Almássy tér (1) Arruda (1) autómentes világnap (1) Bababarát (1) bajnok (1) bencze györgy (1) bicikli (1) bio (1) bírság (1) Bors gasztrobár (1) börtön (1) brandi jenő (1) Budapest (12) Budapestkatalogus (1) Budapest Bike Maffia (1) Budapest Katalógus (1) bulinegyed (2) családbarát (1) Csányi utca (2) csúszás (1) damjanich utca (1) Deák tér (1) Dob utca (3) dohány utca (1) Dreschler (1) ellen (1) Élő Könyvtár (2) élő könyvtár (1) Erzsébetváros (17) évforduló (1) falfestés (1) fantomház (1) felújítás (6) fesztivál (2) fotó (1) Frankel Leó út (1) gát (1) geopolitikai szabadegyetem (1) getto (1) grill (1) gyűjtés (1) hajléktalan (1) Hassay (1) házbontások (1) háztáji (1) HellóAnyu! (3) hetes blog (1) hétker (3) idő (1) iskola (1) Játszótér (1) kabát (1) karácsony (1) Károly körút (1) kazinczy (7) Kazinczy utca (12) képek (1) kertész utca (1) Kertész utcai fesztivál (1) Király utca (1) klauzália (4) klauzál tér (3) klauzál utca (3) közmeghallgatás (1) közösen (1) Lipták Orsi (2) Lonely planet (1) lopás (1) macskakövek (1) Madách tér (4) madách tér (1) Madarak és Fák napja (1) miért (1) migráns (1) Mika Tivadar (1) Mohai Balázs (1) neopani (1) Night Clubok (1) öko (1) öko-kávézó (1) ökokávézó (1) olimpia (1) opera (1) Örkény kert (1) Őszköszöntő Fesztivál (1) parkolás (1) Pomo-doro (1) Programok (1) pusztulás (1) Raimundo (1) rendelés (2) Rogán Antal (2) Római part (1) rongálás (1) Rumbach Sebestyén utca (1) sétálóutca (12) Sobrinho (1) szalonképes (1) szendvics (1) Szimpla (4) Színes város (1) Szóda kert (1) szöllősi mátyás (3) Szöllősi Mátyás (1) taxi (1) tél (1) téli kertem (1) törvényjavaslat (1) trend (1) troli (1) tűzfal (1) várakozás (1) Város (3) vásár (1) vers (1) veszély (1) világjáró (1) világörökség (1) villamos (1) wc (1) wesselényi (2) zebra (1) zöldségkosár (2) Zsidó Történeti Tár (1) zsinagóga (1) Címkefelhő

"Aki a klubokat támadja, az a turizmust támadja"

2015.06.25. 14:06 Jean-Baptiste

Vincent Glad, egy berlini újságíró vázolta nekünk a jelenséget, ami a német fővárosban megjelent az éjszakai élet és a helyiek együttélésével kapcsolatban.

Berlinben a szomszédoknak kell majd alkalmazkodniuk, nem a kluboknak

Elsők a klubok, aztán a lakóházak. A városi tanács egy új szabályt kíván érvényesíttetni: egy épület megépítése előtt a fejlesztőknek biztosnak kell lenniük abban, hogy a környéken nem található klub, vagyis ellenőrizniük kell a „klubok térképét”. Ha igazán oda akarnak építkezni, módosítaniuk kell a terveiket és hangszigetelt házakat kell építeniük.

Berlin meg akarja óvni egyik legfontosabb örökségét: az éjszakai életet. Június 2-án Andreas Giesel, aki a városi fejlesztésekért felelős a városi tanácsban, azt hangsúlyozta: „A célunk, hogy Berlin egy izgalmas és vad hely maradjon.” A hatóságok el akarják kerülni, hogy az új klubokat bezárják a fenyegetőző szomszédok miatt. Az éjszakai klubok afféle védett fajjá válhatnak a berlini dzsungelben.

2015-05-03-02_43_16-1.jpg

A King Size kénytelen bezárni

Az éjszakai élet és a helyiek egymás mellett élése egyre több feszültséget okoz. A szabad területek a város központjában jelentősen csökkentek az elmúlt tíz évben. Berlin legendás éjszakai helyei, mint például a SO36, a Lido, a Yaam vagy a Kulturbrauerei rendszeresen szembesülnek a helyiek kritikájával.

Április 23-án a King Size-nak, mely az testvére a Párizsban található Baronnak, be kellet zárnia öt évnyi legendás működés után, a helyiek panaszai miatt.  A klubok megtámadása gyakorlatilag az idegenforgalom megtámadása. Berlin lett a harmadik leglátogatottabb város Európában, különösen mióta az EasyJet járatai minden hétvégén rendszeresen szállítanak szórakozni vágyókat.

Az 1991-ben indult, turistaklubbá váló Tresor kitalálója jól ismeri a témát. Dimitri Hegemann nemrég a Tagesspiegelnek ezt nyilatkozta: „Szerintem a Berlinbe érkező látogatók 60 százaléka a város alternatív kultúrája miatt érkezik és nem vásárolgatni. Vehetsz Rolexet Dubaiban, de olyan klubokat, mint a mieink, nem fogsz találni sehol máshol.”

Egy térkép Berlin klubjairól az időkön túl

Hogy megvédje kulturális örökségét, a Musicboard, mely egy civil kezdeményezés, nemrég készített egy nagyon komoly listát a város éjszakai klubjairól. Ezzel a térképpel a hatóságok csak úgy adhatnak ki engedélyeket újabb épületekre, ha azok nem tolakodnak bele a klubéletbe. Az online dokumentum egy nagyszerű eszköz azoknak, akiket érdekel Berlin éjszakai élete. Mindamellett, Katja Lucker szerint, aki a Musicboard igazgatója: „a térkép nem azért készült, hogy a turistáknak segítsen irányt mutatni.”

Ha nem vagy tipikus turista, visszamehetsz az időben, hogy lásd, milyenek voltak a kocsmák öt évvel ezelőtt vagy a Berlini Fal leomlása idején, bár sok illegális klub a ’90-es évekből még mindig nincs a listán.

A 2015-ös feltérképezés azt mutatja, hogy a szórakozóhelyek kezdenek eltűnni a város keleti felén, Kreuzberg és Friedrichshain kerületekben, a Spree környékével együtt, a helyek, amik ”vadak” maradnak, olyan területeken találhatóak, ahol kevesen laknak. Ilyen helyeken hozták létre a legtöbb techno klubot, mint például a Berghaint, az ipari övezet közepén, nem messze a Metro áruháztól.

A keleti rész eltűnt

Az adatok szerint a Mitte nevű kerület volt leginkább érintett. Egy romos terület a fal leomlása után mára egy tipikus középosztálybeli kerületté vált. A ’90-es években ezek az elhagyott épületek váltak a techno színterévé Berlinben. Ma a Mitte-ben 93 bezárt hely van és csak 23 maradt nyitva. Ennek egyfajta ellenpontja Kreuzberg, ahol 26 klub nyílt és 23 zárt be. A nyugati rész teljesen lemaradt a térképről, és például a Schöneber kerületben (ahol David Bowie is élt korábban) csak 4 működő klub van és 18-at bezártak. 

Amikor egy klub bezár Berlinben, egy másik nyílik valahol máshol, egy másik kerületben. A híres Bar 25 2010-ben bezárt, majd újra megnyitott Kater Holzig néven a Spree másik oldalán. Ma a Kater Blau, a két korábbi klub öröksége odaköltözött, ahol a Bar 25 volt korábban.

A Stattbad meglepő bezárása

A berlini éjszakai élet egyik legnagyobb vesztesége a Stattbad, amit májusban zárták be. Ez volt az egyik legjobb klub, egy régi uszodában. Ebben az esetben nem a szomszédok voltak a felelősek. Egy névtelen feljelentés alapján, a városi tanács rájött, hogy ez egy (nemzetközileg ismert) klub, és ez a funkció nem szerepelt az épület engedélyében. Észleltek biztonsági problémákat is, melyek tűz esetén merülhetnek fel. A hely előírásainak való megfeleléshez körülbelül két éves munka lenne szükséges, de a hely nem fog újra kinyitni. A Stattbad esete kétségeket vet fel a berlini hatóságok valós szándékaival kapcsolatban.

 

szerző: Vincent Glad

fordította: Bérénice Fuertes és Szombati Julianna

Az eredeti cikk itt található

kép forrás: konbini.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetesblog.blog.hu/api/trackback/id/tr957572496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása